ROTTERDAM - PSV heeft zondag in De Kuip zware averij opgelopen. De ploeg van trainer Fred Rutten werd bij vlagen weggespeeld door Feyenoord en ging met 3-1 onderuit.

De Eindhovenaren zijn de koppositie in de eredivisie daardoor weer kwijt aan FC Twente, dat met nog twee duels te gaan drie punten voorsprong heeft.

Georginio Wijnaldum was de grote man bij Feyenoord met twee doelpunten. Het elftal van trainer Mario Been nam op overtuigende wijze wraak voor de historische 10-0-nederlaag eerder dit seizoen in Eindhoven. Voor PSV bleef de schade niet beperkt tot een nederlaag.

Orlando Engelaar kreeg een rode kaart en nog eens drie spelers liepen tegen een schorsing aan voor de wedstrijd van volgende week tegen Vitesse.

Lef

PSV deed in niets denken aan de ploeg die voor eigen publiek zo enorm had huisgehouden. De Eindhovenaren lieten zich in De Kuip bij vlagen overrompelen door het jeugdige Feyenoord, dat met lef voetbalde en nagenoeg alle duels won.

Waar Feyenoord een half jaar terug ten onder ging aan zijn eigen naïviteit, voetbalde de ploeg van trainer Mario Been zondag bijzonder gedisciplineerd.
Rode kaart

PSV zal zich ongetwijfeld beklagen over de discutabele rode kaart voor aanvoerder Engelaar, na 53 minuten spelen. Scheidsrechter Björn Kuipers stuurde de middenvelder resoluut uit het veld na een overtreding op Luc Castaignos, waar Engelaar ogenschijnlijk weinig aan kon doen.

De bezoekers hadden het met elf tegen elf al bijzonder moeilijk gehad met de Rotterdammers. Feyenoord had de zonovergoten Kuip voor rust verwend met snel en attractief combinatievoetbal, wat resulteerde in een reeks kansen.

Veldoverwicht

Wijnaldum drukte het veldoverwicht na 27 minuten uit in een voorsprong. De Rotterdammer kapte een perfecte voorzet van Diego Biseswar binnen: 1-0. Bij PSV, dat in de eerste helft slechts sporadisch gevaarlijk was, kwam Ola Toivonen direct na rust in het veld voor Atiba Hutchinson.

De Zweedse schaduwspits bracht zijn ploeg naast Feyenoord toen PSV net met tien man voetbalde (1-1).

Castaignos

Feyenoord liet zich echter niet van de wijs brengen door die gelijkmaker en toonde daarmee aan geleerd te hebben van de vernedering in Eindhoven.

Wijnaldum bracht de thuisclub opnieuw op voorsprong, weer op aangeven van Biseswar. Castaignos besliste het duel tien minuten voor tijd met de 3-1.