GRONINGEN - In een gezapig duel worstelde FC Groningen zich zondag met 3-1 langs NEC. Met dank aan doelman Jasper Cillessen kon Groninger Dusan Tadic vlak voor tijd de 2-1 maken, waarna Tim Matavz daarna zelfs nog voor de derde treffer zorgde.

Daarmee klom het elftal van trainer Ton du Chatinier naar de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs. Europa is daarmee weer in beeld.

FC Utrecht, met Dries Mertens op de bank, kwam in het eerste deel niet veel verder dan een aardig schot van Frank Demouge. De spits, net op tijd fit geraakt om te spelen, schoot na twintig minuten net naast.

Vitesse had zelfs iets meer mogelijkheden. Marco van Ginkel stuitte van dichtbij echter op de Utrechtse doelman Michel Vorm. Verder was er nog een aardige poging van Ismail Aissati. Zijn schot verdween in de handen van Vorm.

Eigen goal

Na de hervatting zette Du Chatinier alsnog alsnog Mertens in. Meteen ontbrandde de wedstrijd in het voordeel van FC Utrecht.

Door een schot van Nana Asare van richting te veranderen zorgde Michihiro Yasuda met een eigen treffer voor de 1-0. Amper een minuut later maakte Mertens er na een individuele actie 2-0 van.

Vrijstaand inkoppen

De beslissing leek gevallen, maar Vitesse sloeg snel terug. Amper twee minuten na de score van Mertens was het alweer 2-1. Kashia kon na een hoekschop geheel vrijstaand inkoppen.

Kennelijk stonden de Utrechtse verdedigers nog na te genieten van de succesvolle Utrechtse fase even eerder. Het was een kortstondige opleving van de Arnhemmers.

Even later zorgde Kevin Strootman met een fraai schot voor 3-1. Frank Demouge kopte daarna de 4-1 binnen. Adnane Tighadouini bepaalde de eindstand op 4-2.