LUIK - Hij reeg in de aanloop de overwinningen aaneen, maar als Philippe Gilbert het voor het zeggen zou hebben leverde hij de zeges in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Waalse Pijl zo in om zondag als eerste te finishen in Luik-Bastenaken-Luik.

De 28-jarige Waal geldt in de loodzware tocht door de Ardennen als de grote favoriet na zijn indrukwekkende zegereeks van de afgelopen anderhalve week.

''Ik ben niet onoverwinnelijk'', gaf hij de afgetroefde concurrentie voor de laatste grote lenteklassieker mee. Die is er echter niet gerust op.

Gilbert won de afgelopen weken overal waar hij startte. De beste eendagsrenner van het moment weet zondag in de slotfase de ogen van alle concurrenten op zich gericht.

Gesink

Van Robert Gesink, naar Aleksandr Vinkoerov (winnaar 2010) tot Andy Schleck: Gilbert is de te kloppen man. ''Als favoriet aan de start staan, is eigenlijk al een droom'', zei de renner van Omega Pharma-Lotto in zijn vooruitblik.

Stress lijkt Gilbert vreemd. De concurrentie riep na de Waalse Pijl dat Luik-Bastenaken-Luik ander voer is door de lengte en de inspanningen op de vele klimmetjes. ''Luik is ander scenario'', hield Robert Gesink, een van de twaalf Nederlanders zondagochtend aan de start, vooraf de spirit erin.