TILBURG/VENLO - Willem II had zaterdag na de knappe 2-1 overwinning op AZ even de hoop dat rechtstreekse degradatie in de slotfase van het seizoen alsnog afgewend kon worden. Nadat VVV later op de avond een punt pakte tegen sc Heerenveen (2-2), lijkt die hoop te zijn vervlogen.

De achterstand van de Tilburgers op de 'veilige' zeventiende plaats, bedraagt met nog twee duels te gaan drie punten.

VVV heeft echter een veel beter doelsaldo, waardoor Willem II vier punten zal moeten halen uit de duels met FC Twente (uit) en NAC Breda (thuis).

De Limburgers krijgen Feyenoord nog op bezoek en sluiten de reguliere competitie in Doetinchem af tegen De Graafschap.

Mooi begin

De avond begon nog zo mooi voor Willem II. De ploeg van coach John Feskens kwam in eigen huis tegen de nummer vier AZ, via Andreas Lasnik al vroeg op voorsprong. 

De Oostenrijkse middenvelder was opnieuw trefzeker vanuit een vrije trap. Hij krulde de bal prachtig achter doelman Sergio Romero.

Door een persoonlijke fout werd de voorsprong echter binnen het half uur nog weggegeven. Marlon Pereira leverde de bal in bij Kolbeinn Sigthorsson die via doelman Vladan Kujovic raak schoot.

Beslissen

Het leek voor AZ het sein om de wedstrijd vroeg te beslissen, maar na rust was Willem II sterker. De ploeg blufte de bezoekers af en kreeg verdiend de beloning.

Evgeniy Levchenko kopte na ruim een uur raak uit een corner van diezelfde Lasnik. De frustratie liep daarna hoog op bij AZ. Hector Moreno kreeg in de slotfase de rode kaart na een smerige overtreding op Levchenko.

VVV-Venlo

Toen de wedstrijd in Tilburg afgelopen was, moest VVV-Venlo nog beginnen aan het duel met Heerenveen. De thuisploeg kon de goede bedoelingen lange tijd niet omzetten in daden.

Het publiek in Limburg veerde voor rust alleen op bij een kopbal van Ahmed Musa die door Heerenveen-verdediger Arnold Kruiswijk met de arm werd geraakt. Arbiter Bas Nijhuis zag er terecht geen strafschop in.

Dreigender

Heerenveen was dreigender, maar onzorgvuldig in de laatste pass. Toch kwamen de Friezen op slag van rust op voorsprong. Väyrynen krulde een vrije trap prachtig voorbij doelman Dennis Gentenaar: 0-1.

Het verwachte offensief van VVV na de pauze leverde in het eerste kwartier meteen drie grote kansen op. De mooiste was voor Dario Vujicevic.

Hij mocht na een overtreding van Daryl Janmaat op Musa van elf meter aanleggen. Zijn zwak ingeschoten strafschop werd gemakkelijk gekeerd door doelman Kevin Stuhr Ellegaard.

Struikelpartij

Ook Heerenveen dacht een kwartier voor tijd een strafschop te krijgen, na een struikelpartij van Qussama Assaidi in het strafschopgebied. Nijhuis wees naar de stip, maar draaide na overleg met de assistent-scheidsrechter zijn beslissing terug.

In de spannende slotfase joeg VVV fanatiek op de gelijkmaker. Twee treffers van Boymans leken de thuisclub zowaar de volle winst te bezorgen.

Ondanks dat Bas Dost in blessuretijd alsnog voor een remise zorgde, kan men in De Koel de slotfase van het seizoen met vertrouwen tegemoet zien.