ISTANBUL - Judoka Henk Grol is zaterdag verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van de Europese kampioenschappen in Istanbul.

De 26-jarige Grol verloor in de klasse tot 100 kilogram op ippon van de Bosniër Amel Mekic. Grol, die de afgelopen twee jaar tweede werd op de EK, gold als favoriet voor het goud.

Grol werd in 2008 in Wenen Europees kampioen. Hij begon in de Abdi Ipekci Arena van Istanbul goed met een zege op Marius Labalaukis uit Litouwen, maar liet zich daarna verrassen door Mekic.

Ook de andere Nederlanders plaatsten zich niet voor de eindfase in hun categorie.

Danny Meeuwsen, eveneens Grol uitkomend in de klasse tot 100 kilogram, vocht maar twee partijen. Hij verloor zijn tweede optreden van Cyril Maret uit Frankrijk.

Van der Geest

Elco van der Geest, uitkomend voor België, verloor al in de eerste ronde van Cyril Maret uit Frankrijk.

Van der Geest veroverde vorig jaar in Wenen nog de Europese titel.

Verlies Vuijsters

Voor Grim Vuijsters en Luuk Verbij, beiden actief in de klasse boven 100 kilogram, viel ook vroeg het doek. Vuijsters won eerst nog van de Turk Ali Sahin Bilgic, maar kwam vervolgens tekort tegen Zohar Asaf uit Israël.

Verbij verloor in zijn eerste optreden na ruim twee minuten van de Georgiër Zvijadi Geojanjaliasjvili.

Verkerk

Ook voor Marhinde Verkerk (-78 kg) zit het toernooi er op. De nummer twee van de vorige EK in Wenen werd in de tweede ronde van de klasse tot 78 kilogram uitgeschakeld.

Verkerk verloor van de Spaanse Raquel Prieto Madrigal. Ze had in de eerste ronde de Tsjechische Alena Eiglova gevloerd.