DEN HAAG - FC Twente heeft in de slotminuten van ADO Den Haag gewonnen (1-2). De regerend landskampioen leek af te stevenen op een gelijkspel, maar in de 86e minuut was het Luuk de Jong die de bal op gelukkige wijze achter doelman Gino Coutinho wist te werken.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de vrijdag overleden Wiel Coerver.

Bij ADO Den Haag stond Coutinho ondanks privéproblemen in het doel. Hij hoorde donderdag nog een jaar celstraf tegen zich eisen, wegens betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt, valsheid in geschrifte en witwassen.

Janssen

Aan Twente-zijde keerden Theo Janssen en Bart Buysse terug in de basis. Het duo ontbrak nog in het duel tegen De Graafschap.

In de eerste helft ging het spel op en neer en kende de wedstrijd momenten waar zeker nog over nagepraat gaat worden. Arbiter Jan Wegereef trok in het Kyocera Stadion de meeste aandacht.

De Jong

Twente mocht in achttiende minuut van geluk spreken dat De Jong slechts geel kreeg na een wilde charge op Mitchell Pique.

In de 36e minuut keurde Wegereef een doelpunt van Bryan Ruiz af. De Twente-aanvaller werd teruggefloten wegens het duwen in de rug van Pique, maar dat bleek een twijfelachtige beslissing.

Strafschop

Drie minuten later had ADO Den Haag een strafschop kunnen krijgen. Charlton Vicento werd in het strafschopgebied door Douglas overduidelijk neergelegd, maar kreeg desondanks geen penalty.

Na rust kreeg het elftal van John van den Brom de meeste kansen, maar Twente kwam tegen de verhoudingen in op voorsprong. Nacer Chadli gaf Ruiz in de 61e minuut een niet te missen kans.

Gelijkmaker

ADO bleef echter vechten en kwam in de zeventigste minuut langszij. Bulykin promoveerde een voorzet van Vicento tot assist door te scoren.

Op het moment dat de wedstrijd in een gelijkspel leek te eindigen, wist De Jong nog doel te treffen.

Winnende treffer

Hij kopte de bal in eerste instantie tegen Coutinho aan, maar in de kluts kwam de bal vervolgens via het hoofd van de aanvaller alsnog in het doel terecht.

Twente neemt door de overwinning de koppositie over van PSV, dat nog een wedstrijd te goed heeft. De Eindhovenaren spelen zondag in De Kuip tegen Feyenoord. Nummer drie Ajax volgt op vier punten en speelt zondag in de eigen Arena tegen Excelsior.