ZWOLLE - RKC Waalwijk heeft vrijdag de topper in de Jupiler League bij FC Zwolle met 3-0 gewonnen. Fred Benson, Derk Boerrigter en Donny de Groot maakten de doelpunten voor de Brabanders.

Beide ploegen hebben nu 67 punten met nog twee wedstrijden te gaan. Zwolle blijft koploper met een beter doelsaldo.

Boerrigter, die volgend seizoen waarschijnlijk voor Ajax speelt, was de grote man bij RKC. De linksbuiten werd na zeven minuten in het strafschopgebied ten val gebracht door Said Bakkati, die ontsnapte aan een rode kaart. Fred Benson schoot de toegekende strafschop binnen.

Goede kansen

RKC liet daarna een aantal goede kansen onbenut. Ruim tien minuten na rust werd de doorgebroken Boerrigter opnieuw neergehaald.

Het leverde Jeroen Drost, die tegen zijn tweelingbroer Henrico speelde, wel een rode kaart op. Het bleek de beslissing in de wedstrijd, zeker toen Boerrigter even later voor de 0-2 zorgde.

Slotfase

In de slotfase kreeg RKC weer een strafschop, die dit keer gemakkelijk werd gegeven door scheidsrechter Kevin Blom. Donny de Groot, die de penalty zelf versierde, was trefzeker vanaf elf meter.

Blom werd na dat voorval het doelwit van kwetsende spreekkoren door de Zwolse aanhang. De arbiter legde het duel ruim tien minuten stil. Na die onderbreking speelde RKC het duel rustig uit.

Vervelende avond

''Het was een vervelende avond. We werden volledig weggespeeld", was het veelzeggende commentaar van routinier Arne Slot na afloop.

Zwolle stond na de winterstop nog op eenzame hoogte in de eerste divisie met een voorsprong van elf punten. Uit de laatste zes wedstrijden werden echter slechts zeven punten gehaald.

RKC draait juist erg goed de laatste weken. De ploeg van coach Ruud Brood is al negen wedstrijden ongeslagen.

Programma

De Waalwijkse formatie heeft met laagvliegers RBC Roosendaal en Fortuna Sittard nog een relatief eenvoudig programma.

Zwolle heeft het een stuk zwaarder met FC Den Bosch en Cambuur Leeuwarden.

Almere City

Onderin de Jupiler League haalde Almere City verrassend uit in de strijd tegen degradatie. Nummer drie Helmond Sport werd met 4-0 verslagen.

De hekkensluiter naderde nummer zeventien Fortuna Sittard tot op een punt. De Limburgers gingen onderuit bij Cambuur: 2-1.

RBC

Ook voor RBC Roosendaal is het gevaar nog niet geweken. Tegen tien man van AGOVV kwam de nummer zestien niet verder dan 2-2.

Go Ahead Eagles kwam in en tegen Dordrecht niet verder dan 1-1. Dave Bus maakte in de 81e minuut een eigen doelpunt. In de eerste helft had Janota de Deventer-ploeg op voorsprong gezet.