LELYSTAD - ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho heeft donderdag een jaar cel tegen zich horen eisen wegens grootschalige hennepteelt, valsheid in geschrifte en witwassen.

In een loods in Ens (Flevoland), die op naam stond van de 28-jarige keeper, werden in augustus 2009 ongeveer 4200 hennepplanten aangetroffen.

Coutinho stond donderdag samen met zijn vriendin en medeverdachte Denise le R. terecht voor de rechtbank in Lelystad. Tegen haar werd ook twaalf maanden geëist.

De vader van de doelman stond in maart al terecht voor zijn aandeel in de zaak. Hij nam alle schuld op zich en werd veroordeeld tot twee jaar cel.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaf tijdens die zitting al aan niet te geloven dat Coutinho en zijn vriendin niets wisten van de plantage. Het stel woonde destijds in een boerderij naast de loods. Volgens het OM zijn alle beschuldigingen bewezen.

Dominant karakter

Coutinho en zijn vriendin betoogden dat zij zich niet bezighielden met de loods. De vader van de doelman zou hun wijs hebben gemaakt dat de ruimte werd verhuurd aan een Duitser. Coutinho durfde naar eigen zeggen geen vragen te stellen vanwege het dominante karakter van zijn vader.

Pas na zijn aanhouding vielen de puzzelstukjes op hun plek. De advocaat van de keeper zei dat Coutinho naïef was geweest, maar benadrukte dat hij zich verder alleen bezighoudt met ''ballen vangen” en niet met hennepteelt. Hij eiste daarom vrijspraak.

Ongeloofwaardig

De officier van justitie was echter niet overtuigd en noemde het ongeloofwaardig dat het stel niks had gemerkt van de kwekerij. Ook de geldbedragen die de twee regelmatig ontvingen van de vader van Coutinho, noemde zij verdacht.

Volgens haar werd de boerderij met de loods dan ook puur en alleen gekocht met als doel er een hennepkwekerij op te zetten.

FC Twente

Coutinho maakt gewoon deel uit van de selectie van ADO Den Haag voor het thuisduel met FC Twente van komende vrijdag.

ADO neemt verder geen maatregelen tegen Coutinho, laat een woordvoerder van de club weten. De keeper zal zelf niet inhoudelijk reageren op de zaak.