AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft woensdag op imponerende wijze de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Omega Pharma-Lotto schudde iedereen van zich af op de Muur van Hoei.

Joaquim Rodriguez legde beslag op de tweede plaats, voor Samuel Sanchez. Alberto Contador stelde teleur met een elfde positie, Robert Gesink moest genoegen nemen met de veertiende plek.

De openingsfase van de semiklassieker verliep volgens een bekend patroon. Een groepje van vier coureurs reed urenlang aan de leiding.

De maximale voorsprong van de durfals Maxime Vantomme (Katoesja), Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen), Matti Helminen (Landbouwkrediet) en Maciej Paterski (Liquigas) bedroeg om en nabij de zeventien minuten.

Hellingen

Onder leiding van Leopard-Trek en Saxo Bank werd het verschil geleidelijk teruggebracht; de leiders verloren veel terrein door de opeenvolging van hellingen - in totaal tien in de 201 kilometer lange koers.

Naarmate het verschil kleiner werd, probeerden steeds meer renners vanuit het peloton de aansluiting te vinden in de frontlinie.

Uiteindelijk kwam alles samen op de eerste stroken van de Muur van Hoei, de slotklim van ruim één kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent.

Snel afstand

Gilbert ging als eerste van de favorieten aan. De Belg nam snel afstand van de concurrentie en hield schijnbaar eenvoudig stand.

De Belg won vorige week woensdag nog de Brabantse Pijl en was zondag de sterkste in de Amstel Gold Race. Over vier dagen tracht hij Luik-Bastenaken-Luik toe te voegen op zijn palmares.