AMSTERDAM - De Europese voetbalbond gaat vanaf komend seizoen gefaseerd testen met het nieuwe Financial Fair Play-systeem, dat de excessen in de voetbalwereld aan banden moet leggen.

Dat stelt de nieuwe voorzitter van het Club Financial Control Panel, Jean-Luc Dehaene, in weekblad HP/De Tijd. De voormalige Belgische premier gaat met zijn panel in opdracht van de UEFA de licenties van Europese voetbalclubs controleren.

"We gaan van start met een voorbereidende fase van twee seizoenen", verklaart Dehaene. "We doen een representatieve steekproef onder grote en kleine clubs die Europees voetbal spelen. Zij moeten meerdere keren per jaar door accountants gecontroleerde cijfers naar de UEFA sturen."

Regels

De UEFA is sinds het aantreden van de nieuwe voorzitter Michel Platini voornemens om een aantal regels en sancties in te voeren om ervoor te zorgen dat de financiële misstanden in het Europese voetbal worden aangepakt.

Zo mogen clubs niet langer schulden hebben aan andere clubs of aan de fiscus. Daarnaast mogen de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger zijn dan de inkomsten van een club en mag de maximale schuld over een periode van drie jaar niet meer bedragen dan vijf miljoen euro.

Als clubs in overtreding blijken, kan uitsluiting van Europees voetbal het gevolg zijn. "Als clubs de regels overtreden gaat dat gevolgen hebben", waarschuwt Dehaene, "maar daarbij hoeven we niet meteen te grijpen naar de atoombom van Europese uitsluiting."

Speelverbod

Zo wordt er ook gekeken naar mildere opties. "Je kunt er ook aan denken dat nieuw gekochte spelers niet mogen spelen als blijkt dat clubs hun eigenlijk niet konden betalen."

In het interview, dat werd uitgevoerd door FTM, benadrukt Dehaene dat de regels voor alle clubs zullen gelden, dus ook voor topclubs als Manchester United, Real Madrid en FC Barcelona, die momenteel gebukt gaan onder een grote schuldenlast.