AMSTERDAM - Jan Willem van Dop legt op 1 september zijn voorzittershamer bij FC Utrecht neer. De 50-jarige bestuurder was sinds 1 oktober 2005 in die functie werkzaam. Daarvoor fungeerde hij negen jaar als financieel en algemeen directeur bij Feyenoord.

“Het was een geweldige tijd bij FC Utrecht met vele hoogte- maar ook dieptepunten", zegt Van Dop, die ook de functie van algemeen directeur bekleedt.

"De afgelopen jaren hebben we grote stappen kunnen zetten door de komst van grootaandeelhouder Frans van Seumeren. De interne organisatie staat, dus het begin van het nieuwe seizoen lijkt me een goed moment om afscheid te nemen.”

Nieuwe baan

Van Dop heeft nog geen nieuwe baan. ''Daarmee ben ik op dit moment ook nog helemaal niet bezig. Ik wil wel graag werkzaam blijven in het betaalde voetbal. Er zal ook heus wel wat op mijn pad komen, ik heb niet voor niets vijftien jaar ervaring opgebouwd op tal van gebieden. Maar eerst wil ik dat FC Utrecht een geslaagde landing maakt.''

Volgens Van Dop ziet de toekomst van de club uit de Domstad er goed uit. ''We spelen de laatste jaren structureel bij de eerste acht."

"Dankzij het Europese voetbal draaien we dit seizoen ook met een mooie begroting van 19 miljoen, daar waar het normale budget iets meer dan 15 miljoen is. Maar FC Utrecht moet nog groeien naar een vaste begroting van minimaal 21 miljoen.''

Van Dop: ''Misschien moet daarom mijn opvolger daarvoor op commercieel gebied wel iets beter zijn toegelegd dan ik. Clubs als FC Twente en SC Heerenveen nemen wij bij FC Utrecht graag als voorbeeld. Als het daar kan, moet het bij ons ook lukken. Ik hoop als adviseur daarin de club nog van dienst te kunnen zijn.''

Adviseur

Van Dop blijft werkzaam als adviseur van de club uit de Domstad. “Wij hebben respect voor de beslissing die Van Dop heeft genomen”, zegt Jacques van Ek, voorzitter van de raad van commissarissen van FC Utrecht.

“We zijn inmiddels begonnen met het zoeken van een opvolger als algemeen directeur.”