AMSTERDAM - Björn Vleminckx hoeft niet te vrezen voor een schorsing na zijn vermeende elleboogstoot tegen Ajacied Siem de Jong. De aanklager betaald voetbal onderneemt geen stappen tegen de Belgische spits van NEC.

Ofschoon scheidsrechter Bas Nijhuis zondag na afloop van het duel tussen NEC en Ajax (1-2) aangaf de elleboogstoot gemist te hebben en de zaak in handen legde van de aanklager, laat deze dinsdag aan NUsport weten dat Vleminckx niet bestraft kan worden.

"Hoewel Nijhuis de elleboog niet gezien heeft", verklaart een woordvoerster van de KNVB, "heeft hij wel de actie waargenomen.''

''Hij heeft het luchtduel en de armbeweging gezien en deze niet beoordeeld als een elleboogstoot. Er is sprake van een verkeerde beoordeling, iets dat niet meer veranderd kan worden."

Richtlijn

Een richtlijn van wereldvoetbalbond FIFA, die stelt dat vervolging van een speler mogelijk is als het duel wel is waargenomen maar een overtreding daarin niet, gaat volgens de KNVB in dit geval niet op.

"De scheidsrechter heeft de overtreding in het duel wel degelijk geconstateerd, maar deze niet als zodanig beoordeeld." De aanklager betaald voetbal kan daardoor geen onderzoek instellen.