ROTTERDAM - FC Zwolle kan vrijdag voor eigen publiek met een goed gevoel beginnen aan de topper tegen RKC Waalwijk, met als inzet waarschijnlijk de directe promotie naar de eredivisie.

De koploper van de Jupiler League ontsnapte maandagavond in Rotterdam tegen Sparta aan puntenverlies: 1-2.

Invaller Yanic Wildschut maakte acht minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de winnende treffer.

Voorsprong

Door de zege begint Zwolle, dat de gehele tweede helft met tien man speelde, tegen nummer twee RKC met een voorsprong van drie punten aan de beslissende fase van het seizoen, na een reeks mindere prestaties.

Zwolle begon sterk in Het Kasteel. Dat leidde al in de negende minuut tot de openingstreffer van Danny Schreurs. Hij maakte vrij voor de ervaren doelman Oscar Moens geen fout. Sparta was even aangeslagen, maar gooide daarna de ergste schroom van zich af. De bezoekers maakten het zichzelf ook niet gemakkelijk.

Smerige overtreding

De beschuldigende vinger ging naar doelman Diederik Boer. Hij maakte tien minuten voor rust zo'n smerige overtreding op de doorgebroken Joshua John dat scheidsrechter Danny Makkelie geen andere keus had dan rood trekken. Met reservekeeper Leon ter Wielen in plaats van vleugelaanvaller Erik Bakker stond Zwolle voor de zware taak de voorsprong met een man minder te verdedigen.

Dat leek grandioos te mislukken. Temeer daar Lerin Duarte al vlak na de hervatting voor de 1-1 zorgde. Sparta liet echter na door te drukken. Dat kwam de Rotterdammers duur te staan. Tot ieders verrassing, niet in de laatste plaats de fanatiekste Overijsselse fans, besliste Wildschut, gekomen voor Sjoerd Ars, het duel alsnog in Zwols voordeel. Ook in de zeven blessureminuten bleef Sparta vervolgens aanvallend machteloos.