AMSTERDAM - Rik van den Boog zag geen andere oplossing dan per 1 juni bij Ajax te vertrekken. De algemeen directeur is ontstemd over de gang van zaken en haalt in gesprek met NUsport flink uit.

''De afgelopen maanden is er zo onethisch met mij omgesprongen door meerdere personen en media.''

''Alle normen en waarden zijn met voeten getreden. Het gaat verdomme heel goed met Ajax!'', zegt Van den Boog in het NUsport-magazine van deze week.

Bergkamp en Jonk

Johan Cruijff wil Wim Jonk en Dennis Bergkamp de club laten managen. Van den Boog ging daarmee niet akkoord. ''Te onervaren. Dat was al eerder de opzet van Cruijff met Rob Witschge, John van 't Schip en Marco van Basten. Dat is gewoon riskant, zo is gebleken.''

''Het is zo onnodig dat het geëscaleerd is, want we waren het verder eens.''

Afscheid nemen

Van den Boog meent dat Cruijff en de zijnen nu serieus aan de slag moeten. ''De oudere generatie die altijd heeft geroepen dat ze het zo goed weten, mag het bewijzen. Misschien wil Cruijff het wel doen, zo niet, dan moeten nog meer supporters wellicht een keer afscheid van hem nemen als leidend figuur.''

"Het blijft mijn club, maar ik had geen zin om langer voor de kop van Jut te fungeren. En dat zal iedere opvolger die zich niet volledig aan Cruijff committeert toch zijn. Daarom moet Johan er nu eens echt zelf instappen. Anders ben je kansloos."

Het volledige interview met Van den Boog is te lezen in het NUsport-magazine van deze week, dat vanaf dinsdag in de winkels ligt en online te bestellen is.