RIJSWIJK - Thiemo de Bakker is niet langer de hoogstgeklasseerde Nederlandse tennisser op de wereldranglijst. Robin Haase is zijn landgenoot sinds maandag voorbij.

Haase, die vorige week de tweede ronde bereikte van het graveltoernooi in Monte Carlo, steeg van de 63e naar de 59e plaats. De Bakker leverde zeven plaatsen in en is nu de nummer 63 van de wereld. De Hagenaar speelt al een tijdje niet na het trekken van zijn verstandskiezen.

Thomas Schoorel zette een flinke stap op weg naar de top honderd. De Amsterdammer won zondag voor het eerst in zijn loopbaan een challengertoernooi.

In de finale in Rome versloeg hij de Slowaak Martin Klizan. Schoorel steeg 36 plaatsen en staat nu 126e. Daarmee is hij de vierde Nederlander op de lijst. Jesse Huta Galung neemt de 120e plek in.

Nadal

In de top van de ranglijst veranderde niets. Rafael Nadal verstevigde met zijn toernooioverwinning in Monte Carlo de eerste plaats. Novak Djokovic is tweede, voor Roger Federer en Andy Murray.

Bij de vrouwen is Arantxa Rus de beste Nederlandse. Zij verruilde plaats 100 voor 98. Michaëlla Krajicek zakte van 136 naar 140. Caroline Wozniacki voert de ranglijst nog steeds aan. Kim Clijsters blijft tweede.