AMSTERDAM - Algemeen directeur Rik van den Boog vertrekt per 1 juni bij Ajax. Dat maakte de Amsterdamse club zondag bekend.

Van den Boog heeft zijn besluit genomen in overleg met de raad van commissarissen.

De komende weken wikkelt hij de lopende zaken af. Daarna draagt Van den Boog, die vorige week al zinspeelde op een vertrek, zijn taken over.

Van den Boog ligt bij Ajax onder vuur sinds hij niet volledig akkoord is gegaan met het technische plan waarmee Johan Cruijff de Amsterdamse club weer succesvol wil maken.

Spreekkoren

De supporters van de Amsterdammers kozen vorige week tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (2-0) massaal de kant van de voormalige nummer veertien. Ze drongen met verschillende spreekkoren aan op een vertrek van Van den Boog.

''Alle ontwikkelingen rondom het rapport van de technische klankbordgroep hebben een enorme impact op onze mensen en de organisatie, maar ook op mij persoonlijk'', aldus Van den Boog zondag.

Onmogelijk

''Het maakt het voor mij als eindverantwoordelijke onmogelijk om belangrijke beslissingen te nemen die over de komende jaren gaan. Hierdoor kan ik mijn functie niet meer naar behoren uitoefenen.”

Joop Krant en Frank Eijken schuiven als leden van de raad van commissarissen tijdelijk bij de directie aan van Ajax.

Van den Boog startte op 1 januari 2009 als algemeen directeur bij de bekerfinalist. Daarvoor bekleedde hij onder meer directieposities bij Rank Xerox, Orange en Vodafone Libertel en was hij actief als investeerder bij diverse bedrijven. Van den Boog voetbalde in zijn jeugd bij Ajax, waar hij de hele opleiding doorliep.