ROTTERDAM - Feyenoord komt steeds dichter bij de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om een Europees ticket.

De jeugdige ploeg van trainer Mario Been behaalde zondag in de volle Kuip een min of meer ingecalculeerde zege tegen de vrijwel zekere degradant Willem II: 6-1.

Dankzij de mindere resultaten van de concurrentie klom de Rotterdamse brigade naar de tiende positie, op nog maar een punt van nummer acht FC Utrecht.

Feyenoord leidde bij de rust met 2-1. De thuisclub kwam echter eerst nog wel op achterstand. Andreas Lasnik schoot in de twintigste minuut schitterend raak uit een vrije trap, 0-1.

Feskens

De verrassende voorsprong was niet onverdiend voor Willem II. De Tilburgers begonnen onder leiding interim-coach John Feskens, die het seizoen afmaakt na het vertrek vrijdag van hoofdcoach Gert Heerkes, vol goede bedoelingen aan het duel.

Feyenoord daarentegen maakte aanvankelijk een ietwat lankmoedige indruk. De matige instelling bij de Rotterdammers bleek al direct na de aftrap. Linksbuiten Maceo Rigters, die ontsnapte aan de aandacht van gelegenheidsback Kamohelo Mokotjo, dwong doelman Erwin Mulder tot een knappe redding.

Middenvelder Mokotjo was rechts in de defensie de vervanger van Kelvin Leerdam, die door een blessure aan de kant moest blijven.

Kwetsbaar

Feyenoord verhoogde na de blamerende achterstand het tempo en de druk op het Tilburgse doel. Het defensief zeer kwetsbare Willem II kwam amper nog van de eigen helft af.

Met treffers in de 27e en 29e minuut liet Feyenoord het duel alsnog snel kantelen. Eerst werkte Georginio Wijnaldum de bal uit een hoekschop van Ryo over de doellijn, kort daarna scoorde de Japanse smaakmaker zelf op aangeven van Marcel Meeuwis, 2-1.

Diego Biseswar, Ryo en Wijnaldum verzuimden daarna tot de rust de marge verder uit te bouwen.

Martins Indi

Na de pauze scoorde Feyenoord opnieuw twee keer in een tijdsbestek van drie minuten. Verdediger Bruno Martins Indi, die routinier Tim de Cler uit het basisteam heeft verdreven, kopte in de 55e minuut raak uit een hoekschop van Ryo (3-1).

Luc Castaignos benutte kort daarna een strafschop, nadat hij zelf was gevloerd door Bart Biemans (4-1). Wijnaldum en Ryo tilden in de slotfase de stand naar 6-1.