NIJMEGEN - Ajax is zondag met de schrik vrijgekomen bij NEC. De formatie liet zich het eerste half uur helemaal wegspelen door de thuisclub, maar stelde daarna orde op zaken: 1-2.

De Amsterdammers houden door de zege zicht op de landstitel.

Het verschil met PSV en FC Twente, dat zich verslikte in De Graafschap (1-1), bedraagt drie speelronden voor het einde van de competitie nog een puntje.

Trainer Frank de Boer vertelde voor de wedstrijd nog dat hij het gevoel had dat zijn spelers weer in de titel geloofden.

Slap

De voormalige topverdediger snapte daarom ook niet waarom zijn formatie zo slap in de volgepakte Goffert begon.

Lasse Schöne schoot NEC al na drie minuten op voorsprong (1-0). Ajax mocht vooral de uitblinkende doelman Kenneth Vermeer dankbaar zijn dat het een kwartier later niet tegen een achterstand van 4-0 aankeek.

De vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg dook eerst dapper voor de voeten Bjorn Vleminckx, de Belgische topschutter van de eredivisie.

Hij tikte vervolgens een inzet van Leroy George op de paal en kreeg hulp van Toby Alderweireld toen John Goossens verwoestend op doel schoot.

El Hamdaoui

Ajax was overal op het veld te laat en opereerde allesbehalve als team. Vooral Mounir El Hamdaoui maakte een geïrriteerde indruk. Hij was afwisselend boos op zijn tegenstanders en eigen spelers.

De meegereisde aanhangers van Ajax drongen aan op een wissel en scandeerden de naam van Dario Cvitanich. De Boer hield tot de 78e minuut doof voor de smeekbede en bracht vervolgens Aras Özbiliz.

Ajax stond toen al op voorsprong. De Amsterdammers kwamen in blessuretijd van de eerste helft op gelijke hoogte. Christian Eriksen bediende Miralem Sulejmani, die vallend raak schoot (1-1). Ajax wekte pas na die treffer de indruk dat het besefte waarvoor het voetbalde.

Hulp

De 29-voudig landskampioen domineerde de tweede helft maar had net als tijdens de laatste duels met Heracles en FC Groningen de hulp van de doelman van de tegenstander nodig om op voorsprong te komen.

De talentvolle Jasper Cillessen tikte de bal richting het hoofd van Toby Alderweireld. De van een hamstringblessure herstelde Belg hield zijn ploeg met een rake kopbal in de titelrace (1-2).