ROME - Thomas Schoorel heeft zondag voor het eerst een challengertoernooi op zijn naam geschreven. De Amsterdammer was de sterkste in Rome. Hij versloeg in de finale Martin Klizan uit Slowakije na bijna tweeënhalf uur in drie sets: 7-5 1-6 6-3.

Schoorel, de nummer 162 van de wereld, stond voor de derde keer in de eindstrijd van een challenger.

Vorig jaar verloor hij in eigen land echter de finales van de toernooien in Scheveningen en Alphen aan den Rijn.

''Drie keer is scheepsrecht, zeggen ze altijd", jubelde Schoorel na afloop.

Zijn start was zondag stroef tegen Klizan. Binnen een mum van tijd stond hij op een 4-0-achterstand in de eerste set, maar knokte zich terug naar 7-5.

In het tweede bedrijf kwam Schoorel een matig begin niet meer te boven en moest de set met 6-1 prijsgeven.

De 22-jarige man uit de Bijlmer kwam in de beslissende set zelf snel op een 3-0-voorsprong en maakte het karwei vakkundig af.

Niet tevreden

Over zijn niveau was Schoorel niet eens zo tevreden. ''Ik heb niet heel goed gespeeld, maar de partijen met hard werken binnen gesleept."

Hij had een opmerkelijke verklaring voor de mislukte tweede set. ''Ik raakte uit mijn concentratie door een ballenkind."

"Daardoor verloor ik mijn hoofd en dat duurde wat te lang. Na de set ben ik even naar het toilet gegaan om tot rust te komen. Gelukkig kon ik me daarna herpakken."

Italië

Schoorel heeft het naar zijn zin in Italië. De challenger van komende week in Napoli wordt al weer zijn vierde toernooi op rij in het Zuid-Europese land.

''Ik ga nog net geen Italiaans paspoort aanvragen, maar het scheelt weinig. Het land ligt me wel. Altijd goed weer, lekker eten. Ik ben vooral een groot ijsliefhebber."

Veel tijd om de omgeving te verkennen heeft Schoorel niet. De focus ligt op het tennis.

In Napoli wacht hem een echte test met de als eerste geplaatste Jeremy Chardy als tegenstander in de openingsronde.

De Fransman is de nummer 54 van de wereld. ''Dat is een jongen die het al heeft laten zien. Dat wordt een opgave."

ATP-toernooien

Schoorel kan nog moeilijk inschatten of hij klaar is voor de ATP-toernooien. ''Die mannen zijn mentaal en fysiek nog sterker."

"Ik ben nog een beetje zoekende. Vooral mijn service was ik even kwijt in Rome, maar langzaam begin ik mijn draai te vinden."

Eind volgende maand probeert Schoorel het weer bij een grandslamtoernooi. Hij speelt in Parijs kwalificaties voor Roland Garros.