AMSTERDAM - De dominantie van Sebastian Vettel die het Formule 1-veld in zijn greep hield is doorbroken door Lewis Hamilton. De McLaren-coureur troefde de regerend wereldkampioen in de Red Bull af in een direct gevecht om de leiding. Mark Webber reed vanaf de achttiende plaats naar het podium.

De spannende race op het Shanghai International Circuit stond bol van de spanning, inhaalacties en lastige tactische keuzes. Hamilton trok uiteindlijk aan het langste eind dankzij zijn driestop-strategie en zijn knappe inhaalwerk.

Vettel vertrok van pole position, maar kwam slecht van zijn plek. Beide McLarens gingen de Duitser voorbij, waarbij Jenson Button de leiding greep. Dit duurde tot de eerste pitstopserie. Button ging gelijk met Vettel naar binnen, maar stopte bij het Red Bull-team. De monteurs die klaarstonden voor Vettel stuurden de Brit door naar zijn eigen team, waarbij hij flink wat tijd en dus de leiding verloor.

Steekspel

Vervolgens ontstond een tactisch steekspel, waarin onder meer Nico Rosberg een grote rol speelde. De Mercedes-coureur was gestart vanaf de vierde plaats en reed met een afwijkende tacktiek. Dat leverde hem kortstondig de leiding op. Die moest Duitser bij zijn laatste stop echter weer afstaan aan zijn landgenoot Vettel, die het in tegenstelling tot zijn concurrenten bij twee stops hield.

De keuze van Red Bull-Racing om Vettel in de slotfase ruim 20 ronden op de harde band de baan op te sturen pakte verkeerd uit. Hamilton maakte zijn derde stop zes ronden later en hoefde korter op het hardere rubber tot het einde. Hij wist met snelle tijden het gat naar de leider dicht te rijden.

Vettel verweerde zich nog kort, maar was kwetsbaar op zijn versleten banden. Met een mooie inhaalactie binnendoor stak Hamilton zijn rivaal voorbij, waarna hij onbedreigd naar de zege kon rijden.

Fenomenaal

De derde plaats van Webber was een fenomenale prestatie. De Australiër moest vanwege allerlei problemen in de kwalificatie beginnen vanaf de achttiende plaats. Met enkele fraaie inhaalacties en sterk tempo in de slotfase kon hij in de laatste 15 ronden onder meer Fernando Alonso, Felipe Massa, Rosberg (5) en Button (4) voorbij steken.

Ferrari had opnieuw een lastige middag. Massa kwam wel goed weg bij de start en nam nog enigszins deel aan de strijd om het podium. Slechte tijden in de slotfase brachten hem echter niet verder dan de zesde plaats. Alonso reed onzichtbaar en moest het met de zevende plaats doen. Michael Schumacher werd achtste.

Door zijn zege is Hamilton (47) zeven punten ingelopen op Vettel (68), die de leiding in de stand om de wereldtitel in handen houdt. Button (38) en Webber (37) volgen op enige afstand.

Hamilton wint GP van China