MADRID - De eerste slag in de strijd om de voetbalmacht in Spanje heeft geen winnaar opgeleverd. De kraker tussen Real Madrid en Barcelona eindigde zaterdagavond in San Bernabeu in 1-1. Lionel Messi (0-1) en Cristiano Ronaldo scoorden uit een strafschop.

De thuisploeg kwam in de 82e minuut met tien man op gelijke hoogte. International Ibrahim Afellay (ex-PSV) maakte het heetgebakerde topduel als invaller bij Barcelona vanaf de 67e minuut mee.

Het verschil op de ranglijst tussen de twee rivalen bleef acht punten, met nog zes competitiewedstrijden te spelen. De komende twee weken staat 'El Clasico' nog drie keer op het programma: woensdag is de bekerfinale waarna nog twee duels volgen in de halve finales van de Champions League.

Nervositeit

De eerste klassieker van het vierluik, ook wel de World Series van het voetbal genoemd, kon de torenhoge verwachtingen niet waarmaken. Beide ploegen maakten een grimmige en ook nerveuze indruk. Van een zorgvuldige aanvalsopbouw was geen sprake.

Vlak voor de rust kreeg zowel Real als Barcelona een prima kans. Lionel Messi stuitte eerst in de korte hoek op doelman Iker Casillas. Daarna haalde Adriano een kopbal van Cristiano Ronaldo van de doellijn.

Geen Özil

Opvallend was dat Real Madrid zonder spelmaker Mesut Özil aantrad. De Duitse middenvelder moest om tactische redenen op de bank beginnen. Mourinho wilde wat meer defensieve zekerheid inbouwen. In de 57e minuut kwam Özil alsnog het veld in, voor Karim Benzema. Maar toen was het 'kwaad' al geschied.

Vijf minuten eerder had Lionel Messi zijn ploeg op voorsprong gezet met zijn 49e doelpunt in zijn 47e wedstrijd voor Barcelona dit seizoen. Dat deed hij uit een strafschop, nadat Raul Albiol aanvaller David Villa opzichtig had neergelegd.

Achterstand

De verdediger van Real Madrid kreeg voor zijn overtreding, na eerst nog hands te hebben gemaakt, de rode kaart. De penalty van Messi was niet best ingeschoten, maar telde wel, 0-1. Twee minuten eerder had Ronaldo uit een vrije trap nog hard en onhoudbaar op de paal geschoten.

Met tien man was het voor Real Madrid vrijwel onmogelijk om de achterstand nog te repareren. Na ruim een uur schoot Xavi namens Barcelona op de lat. Ondanks de numerieke minderheid perste de thuisploeg er nog een slotoffensief uit. Na een overtreding van Dani Alves op Marcelo mocht Ronaldo van elf meter raak schieten, 1-1. Afellay viel vlak voor tijd nog op met een vliegend schot dat over het Real-doel verdween.