ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond in Alkmaar de vierde plaats in de eredivisie heroverd. De thuisploeg was met 3-1 te sterk voor ADO Den Haag en liet die ploeg weer achter zich op de ranglijst.

AZ was beter in eigen huis, maar ADO kwam in het laatste half uur tot leven. Het was te laat om de nederlaag af te wenden. Vanaf het begin liet ADO het initiatief aan AZ. De thuisploeg viel wat voorzichtig aan, maar kwam nog voor de rust op 1-0.

Meteen na de pauze drukten de Noord-Hollanders door en verdubbelden de voorsprong. Pas op dat moment leek ADO wakker geschud. Met veel strijd gingen de Hagenaars op jacht naar tenminste een punt. AZ bleef echter overeind en staat nu twee punten voor op nummer vijf ADO. Plek vier biedt directe toegang tot Europees voetbal.

Strijdlust

De ploeg van coach John van den Brom speelde het gebruikelijke spelletje in Alkmaar. ADO leunde achterover en liet de thuisploeg het spel maken. Het leverde dit seizoen veel succes op, maar zaterdag ontbrak de scherpte in de counter. Op basis van strijdlust maakte ADO het AZ toch nog erg lastig in de tweede helft.

AZ miste met de geblesseerde Maarten Martens en geschorste Stijn Schaars twee ervaren krachten. Coach Gertjan Verbeek wist dat gemis echter goed op te vangen met de jonge en energieke Nick Viergever en Charlison Benschop. Die energie leek er bij AZ meer in te zitten dan bij de tegenstander.

Holman

Toch duurde het tot een minuut voor rust tot AZ op voorsprong kwam. Een goede combinatie tussen Brett Holman en Simon Poulsen leverde een doelpunt op van Kolbeinn Sigthorsson. De IJslander maakte zijn twaalfde competitiedoelpunt. Zijn terugkeer na een enkelblessure was belangrijk voor AZ. Zonder de jeugdige aanvaller kwam de ploeg vorige week tegen NAC (1-1) maar moeilijk tot scoren.

Na een uur verdubbelde AZ de voorsprong. Holman strafte een blunder van Timothy Derijck af. De thuisploeg leek op een gemakkelijke zege af te stevenen, maar ADO wilde nog niet meewerken. Derijck maakte zijn fout enigszins goed en bracht de spanning terug. In de slotfase velde invaller Nick van der Velden alsnog het vonnis over ADO: 3-1.