AMSTERDAM - Vitesse, Roda JC en Excelsior hebben zaterdag hun wedstrijden in de eredivisie gewonnen. Vitesse en Roda boekten hun overwinning voor eigen publiek terwijl Excelsior de fans van NAC Breda in mineur achterliet.

Vitesse nam door de zege verder afstand van de zestiende plaats en is nagenoeg zeker van lijfsbehoud. De eerste grote mogelijkheden waren echter voor FC Groningen.

Tim Matavz, na zijn blessure teruggekeerd in het basiseam, stiftte in de 22e minuut de bal net naast. Drie minuten later kreeg de Sloveense aanvaller zijn voet net niet tegen de bal na een harde voorzet van Leandro Bacuna.

Buitenspel

Na een half uur leek Nemanja Matic de score te openen voor Vitesse, maar zijn treffer werd door Jeroen Sanders wegens buitenspel afgekeurd. Tien minuten later besloot de scheidsrechter tot dezelfde maatregel nadat een vrije trap van Marti Riverola weliswaar in één keer in het doel verdween, maar Matic hinderlijk buitenspel stond.

Ook na rust bleef FC Groningen loeren op de counter en kreeg daarvoor in de 65e minuut de beloning. Een voorzet van Dusan Tadic ging weliswaar voorbij aan Nicklas Pedersen en Matavz, maar Danny Holla lette wel op. De middenvelder schoot de bal langs Eloy Room, 0-1.

Gelijkmaker

Lang kon het elftal van coach Pieter Huistra niet genieten van de voorsprong, want Wilfried Bony maakte zeven minuten later gelijk. Een voorzet van rechtsback Michihiro Yasuda werd door de Ivoriaan knap aangenomen en langs Luciano geschoven.

Vitesse weigerde genoegen te nemen met een punt en speelde het laatste kwartier vol op de aanval. Uit een vrije trap van Ismaïl Aissati kopte verdediger Guram Kashia in de 81e minuut de bevrijdende 2-1 achter Luciano.