HOOGEVEEN - Kenny van Hummel heeft de Ronde van Drenthe op zijn naam gebracht. De sprinter van Skil-Shimano won na de eerste ook de tweede etappe. Die ging over 180 kilometer van Coevorden naar Hoogeveen.

Vos liet in Hoogeveen Kirsten Wild (tweede) en de Italiaanse wereldkampioene Giorgia Bronzini (derde) kansloos. Haar ploeggenote Annemiek van Vleuten blijft leidster in de wereldbeker.

Op een vroege vlucht met twee koploopsters na stond het peloton weinig vluchtpogingen toe onder zonnige omstandigheden. In de massasprint kwam Vos vervolgens niet helemaal goed uit de bocht, maar ze wist zich te herstellen en nog ruim als eerste de streep te passeren.

Selectieve wedstrijd

"Een mooie overwinning. Ik had deze Nederlandse wereldbekermanche nog nooit op mijn naam gebracht en het was toch ook vandaag weer een selectieve wedstrijd met de vele keienstroken en beklimmingen van de VAM-berg", aldus Vos.

"Nu is het zaak om uit te rusten en woensdag in de Waalse Pijl te kijken of ik dan weer klimmersbenen heb. Ik zou ook daar graag winnen, maar vier dagen is wel wat kort voor de overgang van het vlakke werk naar het selectieve terrein."

Niet vlekkeloos

Van Vleuten was tevreden dat ze na het behalen van een zesde plaats in de daguitslag de leiderstrui om de wereldbeker opnieuw om de schouders kreeg.

"Ook mijn sprint verliep niet vlekkeloos, maar blijkbaar was het genoeg. Ik rijd niet echt voor de trui, maar wil het tricot natuurlijk ook weer niet zomaar afgeven. In de Waalse Pijl ga ik opnieuw mijn best doen", aldus de winnares van de Ronde van Vlaanderen.