HEERENVEEN - SC Heerenveen heeft de supporters vrijdag eindelijk weer kunnen laten juichen. Het elftal van trainer Ron Jans behaalde tegen FC Utrecht de eerste thuiszege van dit jaar in de competitie.

Dankzij doelpunten van Oussama Assaidi, Luciano Narsingh en Bas Dost won Heerenveen met 3-0.

Vier maanden terug, op 18 december, was De Graafschap de laatste eredivisieploeg die het Abe Lenstra Stadion puntloos verliet: 4-0.

Sindsdien ging het steeds minder goed met Heerenveen. Na het gelijkspel bij PSV (2-2) van zondag en de winst op Utrecht lijkt het herstel ingezet.

Play-offs

De achterstand op nummer acht FC Utrecht bedraagt na vrijdag nog maar twee punten, zodat Heerenveen nog mag hopen op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

De concurrentie in strijd om de achtste plaats is met Heracles Almelo, NEC, Feyenoord en NAC Breda echter groot.

FC Utrecht lijkt de vorm juist even helemaal kwijt. Het team van coach Ton du Chatinier heeft nu vier duels op rij verloren. De laatste elf wedstrijden leverden maar acht punten op.

Balverlies

Tegen Heerenveen ging het mis in de eerste dertig minuten. Na een fout van Dries Mertens, die de bal net voor de middenlijn onder zijn schoen liet doorglippen, schakelde Heerenveen razendsnel om naar de aanval.

Oussama Assaidi, die door Jans als aanvallende middenvelder was opgesteld, schoot de bal met links knap achter doelman Michel Vorm.

Na een klein half uur spelen was Utrecht bij balverlies op de helft van Heerenveen opnieuw niet alert genoeg.

Assaidi stuurde de snelle Luciano Narsingh weg. De buitenspeler, die zijn basisplaats had afgedwongen door zijn sterke invalbeurt tegen PSV, rondde vervolgens af.

Voordeelregel

Het was de schuld van Ed Janssen dat de aansluitingstreffer in de eerste helft uitbleef. De scheidsrechter vergat na een overtreding op Nana Asare de voordeelregel toe te passen.

Net voordat Dries Mertens raak schoot, floot Janssen voor een vrije trap.

In de tweede helft kreeg Utrecht, met invaller Frank Demouge, veel kansen. Doelpunten leverde dat niet op. Bas Dost bleek met een fraaie stift aan de andere kant van het veld wel trefzeker: 3-0.