AMSTERDAM - Bauke Mollema is vrijdag als tweede geëindigd in de koninginnenrit van de Vuelta a Castilla y Leon. De renner van Rabobank hoefde alleen Filippo Savini voor te laten gaan.

Mollema neemt wel de leiding in het klassement over van Francisco Ventoso. De sprinter kon niet meekomen in het hooggebergte.

Rabobank toonde zich actief in de zwaarste etappe van de rittenkoers. Tom Jelte Slagter maakte deel uit van een kopgroep die lang voorop reed.

Op 25 kilometer vond het peloton, of wat daar van over was na opeenvolgende heuvels, de aansluiting, vooral door het tempowerk van Saxo Bank, de ploeg van Alberto Contador.

De 21-jarige Slagter zocht hierna met Dario Cinio en Rafael Infantino de aanval op de beklimming van de Laguna de los Peces, de laatste col van zestien kilometer.

Even later vond Domenico Pozzovivo de aansluiting, terwijl Infantino moest lossen. Zij werden allen echter gegrepen door de beste klimmers van het peloton.

Contador rijdt lek

Savini troefde uiteindelijk Mollema en Pozzovivo af. De renner van Rabobank gaf zeven seconden toe. Contador kan een eindzege op zijn buik schrijven: de Spanjaard verloor bijna drie minuten.

De Vuelta a Castilla y Leon duurt tot en met zondag. Zaterdag staat er een individuele tijdrit van 11,2 kilometer op het programma. Mollema verdedigt een voorsprong van drie seconden op Xavier Tondo en Igor Anton.

'Alles geven'

Mollema heeft in het klassement 3 seconden voorsprong op de Spanjaarden Xavier Tondo en Igor Anton. Zaterdag is er een individuele tijdrit over ruim 11 kilometer.

''Ik ben er niet bang voor'', zei de klassementsleider op de website van zijn ploeg. ''In Parijs-Nice reed ik een goede tijdrit over bijna 30 kilometer. Dat heeft veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben er ook van overtuigd, dat ik nu de goede houding op de tijdritfiets heb."

"Drie seconden op Tondo en Anton is natuurlijk niet zoveel. De verschillen met de rest zijn ook niet groot, maar ik ga van mezelf uit en alles geven.''