AMSTERDAM - Roger Federer heeft zich in de kwartfinales van het Masterstoernooi in Monte Carlo laten verrassen door Jurgen Melzer.

De 29-jarige Oostenrijker zegevierde met 6-4 en 6-4. Melzer won in drie eerdere ontmoetingen nog nooit van de Zwitser.

Federer was geen schim van de speler die simpel van Philipp Kohlschreiber en Marin Cilic won. De Zwitser leek meer last te hebben van de wind dan Melzer en werd door de harde slagen van de Oostenrijker regelmatig in de verdediging gedreven.

Het was dan ook Melzer die in de vijfde game als eerste brak en die break goed verdedigde.

Vroege break

Ook in de tweede set was het weer Melzer die de lakens uitdeelde middels een vroege break. De nummer negen van de wereld kreeg af en toe goed tegengas van Federer, maar werkte alle zeven breakpoints van de Zwitser weg.

Een eerste matchpunt liet Melzer nog onbenut, op zijn tweede kans sloeg hij wel toe.

Melzer neemt het in de halve finale op tegen David Ferrer, die eerder op de dag Viktor Troicki met 6-3 en 6-3 versloeg.

''Vorig jaar versloeg hij me drie keer, ik wist niet eens een set te winnen. Vandaag liep alles goed. Ook als Roger breakpoints had, bleef ik rustig en serveerde ik goed'', vertelde Melzer na afloop.

Wind

Federer wilde de straffe wind aan de boorden van de Middellandse Zee niet als excuus opvoeren.

''Ik stond al met 1-0 achter in sets toen het begon te waaien. Dat maakte het niet makkelijker mijn ritme te vinden. Ook toen had ik kansen terug te komen, maar Jürgen speelde goed en was in staat te variëren. Ik verprutste ook te veel breakpoints'', keek de Zwitser terug.

Nadal maakt geen fout

Rafael Nadal had geen enkele moeite om de laatste vier te bereiken. De Spanjaard, die op gaat voor zijn zevende titel op het gravelevenement, werd niet in verlegenheid gebracht door Ivan Ljubicic: 6-1 en 6-3.

Nadal heeft nu 37 van z’n 38 partijen in Monte Carlo in winst omgezet.

Murray verslaat Gil

Andy Murray had aan ruim een uur voldoende om de halve finales te halen in Monte Carlo. De als derde geplaatste Brit versloeg de Portugese gravelspecialist Frederico Gil: 6-2, 6-1.

Murray speelt zaterdag tegen Nadal om een plek in de finale. De andere halve finale gaat tussen Jurgen Melzer en David Ferrer.