EINDHOVEN - PSV heeft donderdagavond met opgeheven hoofd afscheid genomen van de Europa League. Voor de ploeg van trainer Fred Rutten lonkte in de return tegen Benfica zowaar nog even de halve finale, maar de Eindhovenaren kwamen na een vroege voorsprong van 2-0 niet verder dan 2-2.

Dat was na de zware nederlaag van vorige week in Lissabon (4-1) niet genoeg om de kwartfinale te overleven.

Het leek vooraf een nagenoeg onmogelijke opdracht, drie keer scoren tegen het sterke Benfica. Na 25 minuten had PSV echter al een groot deel van die missie bewerkstelligd en lonkte plotseling weer een plek bij de laatste vier. Het doelpunt op slag van rust van Luisao, de 2-1, maakte een einde aan de droom van PSV op een stunt.

Geen risico

Rutten had vooraf eerlijk toegegeven dat de competitie voor PSV belangrijker is dan de return tegen Benfica, gezien de afstraffing in Lissabon én het cruciale competitieslot. Hij nam daarom geen risico met de licht geblesseerde Wilfred Bouma.

PSV trad aan met een gelegenheidselftal, aangezien Rutten ook niet kon beschikken over Ola Toivonen (geblesseerd), Orlando Engelaar en Erik Pieters (geschorst). Daardoor stonden jongens als Abel Tamata, Zakaria Labyad en Stijn Wuytens in de basis.

Furieus begin

PSV begon furieus en kreeg waar het op hoopte, een vroeg doelpunt. Jeremain Lens ontsnapte in de zeventiende minuut op de rechterflank en vond aanvoerder Balázs Dzsudzsák bij de tweede paal: 1-0.

Benfica, dat de wedstrijd aanvankelijk veel te licht opnam, wankelde en gaf PSV in de 25e minuut nog meer hoop. Lens kreeg na geklungel in de Portugese defensie een vrije doortocht naar het doel en schoot in de rebound de 2-0 achter keeper Roberto.

In de tang

De Eindhovenaren hadden Benfica op dat moment in de tang, maar verzuimden de noodzakelijke derde treffer te maken. Dzsudzsák faalde oog in oog met Roberto, Labyad knalde net naast. De droom van PSV op een stunt werd in blessuretijd van de eerste helft wreed verstoord.

Andreas Isaksson grabbelde mis bij een hoge bal, waarna Luisao voor 2-1 zorgde. Vorige week in Lissabon had PSV ook al op cruciale momenten, aan het einde van de eerste en tweede helft, doelpunten weggegeven.

De Portugese treffer zorgde voor een domper op de huldiging in de rust van het 'gouden' PSV van 1988. PSV haalde in de tweede helft niet meer het niveau van voor rust en moest na een uur spelen de gelijkmaker van Oscar Cardozo (strafschop) incasseren: 2-2.