AMSTERDAM - Ajax moet Johan Cruijf dankbaar zijn voor het door hem opgestelde plan ter verbetering van de jeugdopleiding. Dat stelt de voormalige nummer veertien in een telefonisch interview met persbureau AP.

Het plan moet volgens Cruijff zo snel mogelijk worden uitgevoerd. "Ze moeten 'dank je' zeggen en het gewoon doen." De huidige status-quo vindt hij 'absurd'.

"Het zijn honderd procent voetbalmensen die het over voetbal hebben", verklaart Cruijff zijn opstelling.

"Als wereldberoemde spelers het over voetbal hebben, wat moet dan de houding zijn van de beleidsmakers die niets van voetbal weten? Dat zou simpel moeten zijn."

Het plan van Cruijff voorziet erin dat een aantal oud-voetballers, Wim Jonk, Dennis Bergkamp en huidig trainer Frank de Boer, de technische leiding over het eerste team en de jeugdopleiding in handen krijgen. Daarover ligt 'El Salvador' met de directie overhoop.

Ledenraad

Eind maart stelden het bestuur en de raad van commissarissen van Ajax hun posities ter beschikking.

De ledenraad moet nu eerst een nieuw bestuur aanwijzen. Cruijff zal daar vooralsnog geen zitting in nemen, herhaalde hij nog maar eens.

Dat hij ervoor verantwoordelijk is dat de club in een tweestrijd is gestort, bestrijdt de beste Nederlandse voetballer aller tijden.

Zwak

"Het gaat er om dat Ajax al zeven jaar geen titel heeft gewonnen en dat de jeugdopleiding zwak is. Als ze terug willen komen, dan moeten ze dingen veranderen. Dat vind ik niet alleen, maar ook alle spelers die bij het plan betrokken zijn."

Dat mooi spel en succesvol zijn goed samen kunnen gaan, bewijst Barcelona, Cruijffs andere grote liefde. Die ploeg heeft nu een van de beste jeugdopleidingen van de wereld.

"Het is min of meer dezelfde houding en denkwijze als bij Ajax en Oranje in de jaren zeventig en is gebaseerd op balcontrole en aanvallen.