AMSTERDAM - Philippe Gilbert heeft woensdag de 51e editie van de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De Belg rekende in de sprint af met zijn medevluchter en landgenoot Björn Leukemans.

Op ruim een minuut legde Anthony Geslin beslag op de derde plaats, voor Johnny Hoogerland en Bram Tankink.

De eerste aanval van betekenis in de heuvelachtige semiklassieker werd op zo’n zestig kilometer van de meet geplaatst. Na een demarrage van Hoogerland en Tankink scheidde een aantal coureurs zich af. Er ontstond een kopgroep van zeven man nadat Gilbert en Leukemans de aansluiting vonden.

In het peloton was er geen ploeg die de achtervolging met hart en ziel inzette. Vacansoleil, dat met Hoogerland en Leukemans twee man van voren had, drukte het tempo waardoor het verschil snel opliep naar anderhalve minuut.

Buiten schot

Voorin zorgde vooral Hoogerland er met veel kopwerk voor dat de vluchters buiten schot bleven. Hij plaveide daarmee de weg voor een aanval van zijn ploeggenoot Leukemans, die alleen Gilbert met zich mee kreeg.

In laatste twee kilometer kwam Gilbert niet meer op kop. De Waal kende vervolgens geen moeite om Leukemans te verslaan in de sprint.

De Brabantse Pijl geldt als voorbereiding op de Amstel Gold Race, die zondag op het programma staat.

Sterke Tankink

Tankink maakte een sterke indruk. ''In de E3 Prijs had ik te maken met Fabian Cancellara, nu met Gilbert. Het was duidelijk dat hij hier de te kloppen man was'', keek de Raboman terug op de koers. In de E3 Prijs finishte hij eerder in het seizoen na een sterk en aanvallend gereden koers als vijfde.

Nadat Leukemans en Gilbert op 14 kilometer van de finish de rest van de kopgroep op achterstand zetten, probeerde Tankink nog dichterbij te komen. Met Hoogerland en Geslin aan zijn wiel lukte dat niet.

''We zaten in een heel sterke groep. Gilbert was echt goed, hij kwam zo rap aanzetten. Schrijf hem maar vast op voor zondag'', meende Tankink na de explosie van de winnende Belg.