AMSTERDAM - Aftredend Ajax-voorzitter Uri Coronel pleit voor zware maatregelen als supporters de term 'joden' gebruiken bij spreekkoren. Hij denkt dat alleen puntenaftrek - ook voor zijn eigen club - dit kan uitbannen.

Coronel, zelf joods, liet tegenover RTV Noord-Holland weten dat gesprekken met de harde kern van Ajax tot niets hebben geleid.

Zij zijn niet van plan afstand te doen van de geuzennaam.

''Het is mij niet gelukt dat voor elkaar te krijgen'', zei Coronel dinsdag op een debatavond over dit onderwerp in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

''Dit zijn duizenden hardcore supporters en die raken echt niet onder de indruk als ik ze vraag op te houden. Dat heb ik al tig keer geprobeerd.''

Redelijke argumenten

Coronel is ervan overtuigd dat fans van Ajax en rivaliserende clubs het woord 'joden' niet meer in de mond zullen nemen als dit hun club punten kost op de eredivisieranglijst.

''Vanzelf gaat het niet voorbij. Redelijke argumenten helpen niet. Drie punten in mindering helpt. Dan is het gauw over.''

Hij denkt dat een strengere voetbalwet hierin kan voorzien, zodat clubs verplicht zijn één lijn te trekken en wedstrijden zonodig te staken.

Heerenveen

''Clubs zeggen nu: 'het is niet mijn probleem'. Ze vinden het een probleem van Feyenoord, van ADO Den Haag. Bij Heerenveen denken ze dat het hun probleem niet is.''

''De bal ligt niet bij mij, maar bij mijn opvolgers, het bestuur van de KNVB, de burgemeesters van steden en vooral bij de landelijke politiek die wettelijke maatregelen moet nemen'', aldus Coronel.