DONETSK - FC Barcelona blijft op alle fronten actief. De Spaanse kampioen kan zich om te beginnen voorbereiden op de halve eindstrijd van de Champions League, waarschijnlijk tegen Real Madrid, net als in eigen land om de titel en de beker.

De return van de kwartfinale tegen Sjachtar Donetsk was inderdaad een formaliteit na de 5-1 van Camp Nou.

Barça won ook in Oekraïne, zuinigjes ditmaal: 1-0. Lionel Messi was zoals gebruikelijk de matchwinner.

De Oekraïense kampioen kreeg nog als vorige week wel enkele kansen. Twee keer moest doelman Victor Valdes in de eerste helft al echt redding brengen.

De eerste keer al vroeg in de wedstrijd op een inzet van Douglas Costa, een van de vier Brazilianen op het veld met nog drie landgenoten op de bank, uit moeilijke hoek. Vlak voor het rustsignaal viste hij een vrije trap van Jadson uit de kruising.

Messi

Op dat moment leidde Barcelona al door een treffer Messi, zijn negende alweer dit seizoen in het belangrijkste Europese toernooi.

Daarvoor had de Barça-ster ook al kunnen scoren, ware het niet dat Andrej Piatov zijn handelsmerk - de bal subtiel over de keeper heen liften - kende en bleef staan.

Vlak daarvoor was hij al op de proef gesteld door Afellay, die de geschorste Andrés Iniesta meer dan behoorlijk verving. Ook na rust had Piatov een knappe reactie in huis toen Messi de oud-PSV'er uit een ooghoek vrij zag staan.

Geen eretreffer

Tegen beter weten in bleef Sjachtar er alles aan doen de vele fans - de fanatieksten met ontbloot bovenlijf bij 3 graden boven nul - te plezieren met ten minste een eretreffer.

Valdes voorkwam die echter met een fantastische reactie op een knal van invaller Eduardo, aangespeeld door de Armeniër Henrik Mchitarjan. Bij een tegenstoot schoot Pedro, gekomen voor Xavi, in vergelijkbaar kansrijke positie hoog over.