AMSTERDAM - Arsenal krijgt een Amerikaanse eigenaar. De miljardair Stan Kroenke is er met zijn bedrijf Kroenke Sports Enterprises in geslaagd zijn aandelenpakket uit te breiden van 29,9 procent naar 62,9 procent.

Volgens de BBC staat Kroenke op het punt ook de resterende aandelen van ‘The Gunners’ te kopen. “We zijn opgetogen dat we ons belang hebben vergroot”, laat de Amerikaan weten.

“Arsenal is een fantastische club met een heel mooie historie. In Arsène Wenger beschikken ze bovendien over een uitstekende manager. Wij willen de club nieuwe successen bezorgen. Ik ben er heel blij mee dat Peter Hill-Wood aan wil blijven als voorzitter.”

Lange tijd was Arsenal de enige Engelse topclub zonder buitenlandse eigenaar.

Wenger

“Ik weet zeker dat Kroenke het beste met de club voor heeft”, meldt Wenger.

“Ik ken hem al goed van bestuursvergaderingen, hij heeft oog voor de traditie en is iemand die onze lange termijnprojecten zal beschermen.”

Kroenke geldt als een sporttycoon. Hij bezit met Kroenke Sports Enterprises al een basketbalclub (Denver Nuggets), ijshockeyploeg (Colorado Avalanche) en NFL-team (St. Louis Rams). Bovendien is hij in eigen land eigenaar van voetbalclub Colorado Rapids.

Arsenal wordt de tiende Premier League-club in buitenlandse handen, na Manchester United, Aston Villa, Sunderland, Liverpool, Birmingham City, Blackburn Rovers, Chelsea, Fulham en Manchester City.