EINDHOVEN - PSV heeft zondag verzuimd om weer naast FC Twente aan kop van de eredivisie te komen. De ploeg van trainer Fred Rutten mocht uiteindelijk zelfs blij zijn dat het met tien man een punt overhield aan het duel met SC Heerenveen: 2-2.

Ola Toivonen voorkwam kort voor tijd dat PSV de derde nederlaag in een week tijd zou incasseren. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft PSV twee punten minder dan FC Twente, Ajax staat drie punten achter op de koploper.

De Eindhovenaren wilden voor eigen publiek wat recht zetten na de pijnlijke nederlagen van afgelopen week tegen FC Twente (2-0) en Benfica (4-1). Het elftal van Rutten worstelde tegen Heerenveen echter met zichzelf en ontsnapte aan een dramatische nederlaag, die wel eens fataal had kunnen zijn voor de titelaspiraties.

Weinig zelfvertrouwen

De Brabanders liepen na de afstraffing in Lissabon niet over van zelfvertrouwen. De pas 18-jarige Zakaria Labyad was eigenlijk de enige die vrijuit speelde.

De Marokkaan, tegen Benfica als invaller trefzeker, mocht voor het eerst dit seizoen in de basis beginnen. Marcus Berg moest wijken voor Labyad. Rutten kon ook moeilijk anders, aangezien de Zweedse spits al wekenlang de ene na de andere kans mist.

Met Jeremain Lens in de spits en Labyad op de rechterflank begon PSV nog wel aardig. Labyad had de score al na 43 seconden kunnen openen, maar hij kreeg de bal in kansrijke positie op aangeven van Lens niet goed onder controle.

De jonge vleugelspits schoot even later net naast. Labyad stond kort na rust aan de basis van de openingstreffer van Lens, die de bal uit de draai achter Kevin Stuhr-Ellegaard frommelde: 1-0.

Drama

PSV gaf de wedstrijd daarna op onverklaarbare wijze uit handen. Nog geen halve minuut nadat een doelpunt van Lens was afgekeurd vanwege buitenspel, lag de bal er aan de andere kant in. Luciano Narsingh bediende Oussama Assaidi, die voor 1-1 zorgde.

Narsingh, invaller bij Heerenveen, stelde enkele minuten later Bas Dost in staat te scoren: 1-2. Het drama voor PSV werd helemaal compleet toen Wilfred Bouma in de 80e minuut met rood van het veld moest omdat hij de doorgebroken Narsingh onderuit trok.

In ondertal sleepte de thuisploeg er alsnog een punt uit, dankzij invaller Toivonen: 2-2.