BERLIJN - Epke Zonderland heeft zondag bij de Europese kampioenschappen turnen in Berlijn de titel veroverd op rek. Zonderland, die als laatste in actie kwam, behaalde een score van 15,575.

Hij liet de Duitsers Philipp Boy (15,350) en Marcel Nguyen (15,300) achter zich. De oefening van de Nederlander was verre van perfect.

Hij voerde de geplande combinatie van vluchtelementen - de Cassina-Kolman - niet uit en leek na zijn landing ook verre van overtuigd.

Zonderland werd gered door de hoge moeilijkheidsgraad van zijn oefening: 7,7. Boy turnde de op één na moeilijkste oefening met een uitgangswaarde van 7,1. Zonderland kon daardoor, ondanks een matige uitvoering, alsnog het goud ophalen.

Foutenfestival

Jurylid Vincent Reimering noemde de finale zelfs een foutenfestival. ''Maar dat gold voor alle drie de mannen op het podium. Epke wint dankzij de zwaarte van zijn oefening.''

Zonderland pakte eerder op de middag al het zilver op brug waarop hij in 2007 al brons had gewonnen. Aan de rekstok was hij vorig jaar in Birmingham de nummer twee van Europa.