AMSTERDAM - Johan Vansummeren heeft verrassend Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De dertigjarige Belg van Garmin-Cervélo kwam solo aan in de helleklassieker.

Vansummeren bleef topfavoriet Fabian Cancellara negentien seconden voor. De Zwitser won de sprint van een achtervolgend groepje. Maarten Tjallingii finishte knap als derde.

De favorieten keken de kat uit de boom in een zeer stoffige editie van Parijs-Roubaix. Een aanval van Cancellara kwam te laat om het feest van de Belg te verstoren.

Voortrazend peloton

De 109e uitgave van de ‘Hel van het Noorden’ kende een openingfase die zich het beste laat typeren als ‘hollen en stilstaan’. Diverse coureurs probeerden deel uit te maken van een vroege vlucht, maar niemand kreeg iets cadeau van het voortrazende peloton.

Nadat zes durfals, met als bekendste naam Bradley Wiggins, een vruchteloze poging hadden ondernomen om afstand te nemen van de hoofdmacht, sloeg een groepje met Tjallingii wel een kloof.

De leiders kregen snel gezelschap van een kwartet renners, onder wie Koen de Kort en de sprinter André Greipel. Bij het opdraaien van het bos van Wallers, een van de pittigste passages, bedroeg hun voorsprong ruim twee minuten.

Boonen geeft op

Op de zware kasseienstrook kwam er een einde aan de campagne van Tom Boonen om zijn vierde Parijs-Roubaix te winnen: de Belg reed lek en liep een niet meer goed te maken achterstand op. Even later kwam Boonen zelfs ten val, waarna hij in de remmen kneep.

In het bos bepaalde Lars Boom het tempo in het snel uitdunnende peloton. De voormalige wereldkampioen veldrijden belandde in een groepje achtervolgers, met daarin ook voormalig winnaar Frédéric Guesdon (1997).

Boom werd na een lekke band echter weer opgeraapt door het peloton.

Cancellara valt aan

In het peloton ging Cancellara aan de boom schudden op de pittige Mons-en-Pévèle-zone, alleen Alessandro Ballan en Thor Hushovd volgden. Doordat het trio onenigheid kreeg, sloten renners die in eerste instantie moesten lossen snel weer aan. Bovendien bleef de achterstand op de koplopers ongeveer een minuut.

Vooraan scheidden Tjallingii, Lars Bak, Grégory Rast en Vansummeren zich af. Er ontstond een strijd op twee fronten: in de voorhoede reed Vansummeren snel weg van z’n medevluchters en in de groep der favorieten nam Cancellara het voortouw.

Mooiste zege

De Zwitser was echter de enige die aanstalten maakte in de achtervolging, waardoor Vansummeren solo afkoerste op veruit de mooiste overwinning in zijn loopbaan.

Cancellara belandde nog in het achtervolgende groepje. De coureur van Leopard-Trek sprintte naar de tweede plaats, voor Tjallingii. Rast legde beslag op de vierde plaats, voor Bak en Ballan.