AMSTERDAM - Op een middag dat de achterban zich solidair verklaarde met Johan Cruijff, worstelde Ajax in de eigen Arena met FC Groningen. Net als vorige week tegen Heracles Almelo had de thuisploeg de hulp van de doelman van de tegenstander nodig om het verschil te maken.

Miralem Suljemani en Jan Vertonghen profiteerden vervolgens dankbaar: 2-0. Ajax liep twee punten in op koploper FC Twente.

Voor het eerst bekenden de supporters van de 29-voudig landskampioen massaal kleur in de machtsstrijd tussen Cruijff en de huidige leiding van Ajax.

Ze maakten met vele spandoeken en spreekkoren duidelijk dat ze niets liever willen dan dat de voormalige nummer veertien het onmiddellijk voor het zeggen krijgt. 'Cruijff kom per direct onze trots redden', luidde één van de teksten op een dundoek.

Bij het ''ga staan als je voor Johan bent'', veerden zelfs de altijd zo rustige supporters op de eretribune met enige regelmaat op van hun stoeltjes. De fans hadden ook een dringend advies voor Rik van den Boog, de algemeen directeur van Ajax. ''Rikkie rot op'', galmde het herhaaldelijk door de Arena.

Moeite

De voetballers van de thuisploeg waren minder strijdvaardig dan hun meest trouwe fans. Ajax had grote moeite de goed georganiseerde defensie van de tegenstander in verlegenheid te brengen.

FC Groningen hield bij balverlies alleen de eenzame spits Nicklas Pedersen voorin en mocht niet mopperen dat de thuisploeg slordig omsprong met de spaarzame kansjes die het kreeg.

Profijt

Ajax-trainer Frank de Boer bracht in de tweede helft Lorenzo Ebecilio voor Aras Özbiliz, maar zag hoe Vurnon Anita op de doellijn voorkwam dat de weer fitte topschutter Tim Matavz een invalbeurt met een doelpunt bekroonde.

Ajax koos nog nadrukkelijker voor de aanval maar had net als vorige week tegen Heracles Almelo de hulp van een keeper nodig voor de openingstreffer.

Brian van Loo, de vervanger van de geschorste Luciano da Silva, verliet in de 69e minuut onnodig zijn doel, waarna Sulejmani kon profiteren (1-0). Jan Vertonghen zorgde drie minuten later voor grote opluchting: 2-0.