ROTTERDAM - Wilson Chebet heeft zondag de 31e editie van de ABN Amro Marathon van Rotterdam gewonnen. De Keniaanse atleet liep de 42 kilometer en 195 meter in en 2 uur, 5 minuten en 27 seconden.

Chebet, die zijn tweede marathon afwerkte, liep in de laatste kilometer weg van zijn landgenoot Vincent Kipruto die in 2.05.33 als tweede eindigde. De Ethiopiër Chala Dechase finishte als derde in 2.08.47.

Chebet bleef ruim boven het parcoursrecord, dat in Rotterdam sinds 2009 op naam staat van Duncan Kibet en James Kwambai.

Kibet won dat jaar in 2.04.27, Kwambai kwam destijds in dezelfde tijd als tweede over de streep. De tijd van Chebet is momenteel wel de beste jaartijd op de marathon.

De twee Kenianen kwamen na zo'n 34 kilometer alleen voorop. Tot die tijd hadden ze lang gezelschap van de Ethiopiërs Getu Feleke en Chala Dechase.

Kipruto was in Rotterdam als favoriet begonnen. De Keniaan eindigde vorig jaar op de Coolsingel als derde in 2.05.13.

Chebet

Chebet debuteerde vorig jaar in Amsterdam op de klassieke afstand en liep daar direct naar de tweede plaats in 2.06.12.

De winnaar bouwde de afgelopen jaren vooral naam op als loper op de halve marathon. Die liep hij vier keer onder het uur, waarvan twee keer in Rotterdam.

Zondag had de 25-jarige Keniaan in de slotfase de meeste inhoud. Hij liep weg bij 23-jarige Kipruto, die niet meer de macht had aan te sluiten.

De nummer twee liep in Rotterdam zijn zesde marathon en eindigde nooit buiten de top vijf. Alleen in Parijs (2009) won hij.

Dames

Philes Ongori heeft haar marathondebuut opgeluisterd met de zege bij de dames. De 24-jarige Keniaanse atlete finishte op de Coolsingel in (officieus) 2.24.19.

Hilda Kibet eindigde als tweede. De Nederlandse moest zich in de laatste honderden meters gewonnen geven.

Op de derde plaats eindigde Lishan Dula uit Bahrein in 2.26.56. Favoriete Rita Jeptoo kwam als vijfde over de streep.

De Keniaanse heeft 2.23.38 als beste tijd staan, maar bleef daar zondag met 2.28.09 bijna vijf minuten boven.

Lindsay van Marrewijk was de tweede Nederlandse op de tiende plaats in 2.37.40.