AMSTERDAM - De wedstrijdleiding in de Ronde van Baskenland heeft Raborenner Oscar Freire vrijdag de dagzege ontnomen.

Na bestudering van beelden van de massasprint in de 177 kilometer lange voorlaatste etappe, die ging van Eibar naar Zalla, bleek volgens de jury dat de Spanjaard vooruit werd geduwd door zijn ploeggenoot Luis Leon Sanchez.

Lampre tekende met succes bezwaar aan en mocht daardoor zelf het dagsucces vieren. Door de diskwalificatie van Freire ging de zege nu naar de Italiaan Francesco Gavazzi.

De Belg Jurgen Vandewalle schoof op naar de tweede plaats. John Gadret uit Frankrijk eindigde als derde, voor de Nederlander Pim Ligthart van Vacansoleil-DCM.

Twee fouten

''Eigenlijk gingen er in de laatste kilometer twee dingen fout'', aldus ploegleider Adri van Houwelingen na afloop op de website van de Raboploeg.

''Als eerste maakte Freire met zijn hand ruimte omdat hij ingesloten raakte. Vervolgens ging Sanchez, die Oscar gidste, te ver naar rechts."

"Hij sloot Oscar bijna in en gaf hem bij het passeren een duwtje in de rug. Dat was de tweede fout en voor de jury aanleiding om Freire de ritwinst te ontnemen. Een enorme domper.''

Oneens

Van Houwelingen was het niet met de beslissing eens. ''Als ik bij voetbal een overtreding zou maken, dan wordt toch ook niet mijn ploeggenoot gestraft'', zo zei hij. ''Volgens mij zou Sanchez dus gestraft moeten worden.''

Joaquin Rodriguez uit Spanje behield de leiding in het klassement. Hij heeft dezelfde tijd achter zijn naam staan als nummer twee Andreas Klöden uit Duitsland en de Spaanse nummer drie Samuel Sanchez.

Klöden is de grote favoriet voor de eindzege. Van de koplopers kan hij namelijk het beste tijdrijden. Met die discipline wordt de Ronde van Baskenland zaterdag afgesloten.