AMSTERDAM - De golfers Rory McIlroy en de Spanjaard Alvaro Quiros hebben de leiding na de eerste dag van de Masters, het eerste major van het jaar.

McIlroy was in zijn acht voorgaande ronden op Augusta National niet onder de 70 gekomen. In de eerste ronde van de 75ste editie van The Masters deed de jonge Noord-Ier dat wel - en meteen maar goed.

McIlroy maakte zeven birdies voor een 65 en dat was goed genoeg om in het eerste Major van het jaar de (gedeelde) leiding te nemen.

"Ik weet dat je hier geduld moet hebben", zei de nummer negen van de wereld, die begin mei 22 wordt. "Maar het was wel een vreemde ronde, in die zin dat ik geen birdies maakte op de holes waar je dat zou verwachten en wel op de holes waar dat een stuk onwaarschijnlijker is."

McIlroy, die in september het KLM Open speelt, doelde onder andere op de birdies die hij maakte op negen, elf en veertien.

Quiros

Alvaro Quiros zat in de 33ste en laatste light van de openingsdag. De Spaanse longhitter was vijf onder na zestien, maar ook hij was in staat om op holes waar je meestal geen birdies maakt, slagen te winnen: op zeventien en achttien. Voor hem dus ook een 65.

Voor de 28-jarige Quiros is Augusta National tot donderdag niet erg vriendelijk geweest: hij miste in de voorgaande drie edities de cut.

Quiros en McIlroy hebben twee slagen voorspong op de Koreanen KJ Choi en Yong-eun Yang. De Amerikanen Matt Kuchard en Ricky Barnes delen met een 68 de vijfde plaats.

Mickelson

Titelverdediger Phil Mickelson - gedeeld veertiende na een 70 - besloot om toch maar niet met twee drivers de baan in te gaan. Hij koos voor alleen het 'kortere model' (45 inches), zodat er weer plaats voor zijn ijzer-3.

Zijn eerste birdie van de dag kwam pas op de par-5 achtste. Hij birdiede ook veertien - na een slechte drive - en vijftien, maar bogeyde de slothole.

Vorig jaar werd Lee Westwood tweede, maar dit seizoen heeft de Engelsman vooral matig geput. Hij dacht na een oefensessie met zijn vader het lek boven te hebben. Augusta National heeft echter zijn eigen wetten en dus kwam de nummer twee van de wereld niet verder dan een 72 en een gedeelde 31ste plaats.

Woods

Tiger Woods' gemiddelde in de eerste ronde van The Masters was boven de 72. Geen goed uitgangspunt voor de man die naar de zevende plaats van de wereldranglijst is gezakt.

Maar de viervoudige winnaar van The Masters wisselde de bijna gebruikelijke zwakke momenten af met een paar uitstekende slagen en dat leverde hem toch nog een 71, een 24ste plaats en een tevreden gezicht op.

Kaymer

Niet sterk was het spel van Martin Kaymer. De nummer een van de wereld krijgt onderhand een complex van Augusta National, waarop hij al drie keer de cut miste.

Kaymer heeft het idee dat hij de bal absoluut van links naar rechts moet (leren) slaan, in plaats van zijn kracht uit te gaan. Het is zoals Mickelson eerder deze week zei: 'Play away of your weaknesses and towards your strengths'.

Hij maakte zes bogeys en - op de tiende - een double bogey voor een 78 (gedeeld 93ste) en zo goed al zeker een enkeltje Düsseldorf.

De beste 44 plus ties en iedereen die op tien slagen van de leider(s) staat, haalt de cut en er is voor Kaymer een wonder - of zoiets als een 67 - nodig om er in het weekeinde toch bij te zijn.