VILLARREAL - In de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de Europa League is FC Twente donderdagavond weggespeeld door Villarreal.

De return volgende week in de Veste is slechts een formaliteit.

Halverwege stond FC Twente al op een min of meer kansloze achterstand, 3-0. Villarreal heerste op alle fronten. Alleen in het eerste kwartier was er sprake van een wedstrijd. Sterker nog, in de openingsfase was de club uit Enschede sterker. Na een minuut of vijftien echter kantelde het duel volledig.

Na 22 minuten kwam de thuisformatie op voorsprong. Carlos Marchena kopte in, nadat Mateo Musacchio een hoekschop met het hoofd had verlengd. In de laatste drie minuten van het eerste deel scoorden de Spanjaarden nog twee keer. Eerst deed dat Borja Valero, in extra tijd vervolgens ook nog eens Nilmar.

In beide situaties maakte de defensie van FC Twente geen sterke indruk. Dat terwijl coach Michel Preud'homme de verdediging had versterkt. Douglas, in de nationale competitie al weken geschorst, vormde samen met Oguchi Onyewu en Peter Wisgerhof het centrum. Op de flanken stonden ook nog eens de backs Roberto Rosales en Dwight Tiendalli.

Verrassende opstelling

De opstelling van de Nederlands kampioen was in elk geval verrrassend. Bryan Ruiz, na een blessureperiode pas afgelopen zaterdag tegen PSV teruggekeerd als invaller, speelde van het begin. Bart Buysse, niet helemaal fit, en Nacer Chadli (vermoeid) zaten op de bank.

Vooral achterin pakten de wijzigingen niet goed uit. Na het goede begin werd FC Twente door de Spaanse aanvallers weggespeeld. De spitsen waren ongrijpbaar voor de geïmproviseerde Enschedese verdediging, Aan opbouw kwam het vijftal bij Twente achterin helemaal niet meer toe.

Rossi

Meteen na de hervatting maakte Giuseppe Rossi er 4-0 van. Douglas en Onyewu keken van afstand toe hoe hij de bal aannam en fraai langs doelman Nikolai Michailov schoot.

In de slotfase zorgde Nilmar voor 5-0. Op de valreep maakte Marc Janko, na een half uur ingevallen voor de geblesseerde Luuk de Jong, zowaar nog een Twentse treffer.

De Oostenrijker had eigenlijk niet meer op het veld mogen staan. Bij een overtreding kort na zijn invalbeurt op vice-captain Gonzalo Rodríguez liep de Argentijn een gebroken been op. Janko kreeg voor zijn grove charge slechts geel.