BERLIJN - Epke Zonderland heeft donderdag op de EK turnen in Berlijn uitstekend gepresteerd in de kwalificaties op brug en rek. Op beide onderdelen plaatste de Fries zich als tweede voor de finale op zondag

Op Brug kwam Zonderland tot een score van 15,525, zijn hoogste score ooit. De Fries glunderde na afloop en sprak van zijn beste brugoefening ooit. "Normaal gaat er wel een element iets minder, maar dit keer niet. Zondag moet dit weer lukken."

Op rek kon Zonderland het zich veroorloven om op safe te turnen. "Dat is op dit moment genoeg. Pas in de finale ga ik volle bak."

Zonderland is van plan om zondag zijn vluchtcombinatie Cassina-Kolman voor het eerst te laten zien. "Als dat element lukt en de rest gaat ook goed, kom ik uit op een score van 7,7. Dat moet genoeg zijn voor goud."

Van Gelder

Yuri van Gelder heeft donderdag in Berlijn de finale bereikt op het onderdeel ringen. De Brabander kwam tot een score van 15,150 en werd daarmee vijfde. Zaterdag strijden de beste acht ringturners om de medailles.

Van Gelder turnt zijn eerste grote toernooi sinds hij in Milaan in 2009 de Europese titel veroverde. Daarna volgde een dopingschorsing wegens cocaïnegebruik.

Smoes

Omdat hij voor de WK in Rotterdam aangaf opnieuw het verboden middel te hebben gebruikt, werd hij in oktober uit de selectie gezet.

Later zei Van Gelder slechts een smoes te hebben bedacht om onder deelname uit te komen. Na bemiddeling van NOC*NSF volgde een verzoening met de gymnastiekbond.