ALKMAAR - Charlison Benschop begint vrijdag in de basis als AZ het thuis opneemt tegen NAC Breda. De aanvaller profiteert van een enkelblessure bij Kolbeinn Sigthorsson die zaterdag tegen Feyenoord uitviel.

De jonge IJslander werd in Rotterdam al vervangen door Benschop die de enige treffer maakte in dat duel (0-1).

Ragnar Klavan ontbreekt door een hamstringblessure. Zijn positie als linksback wordt vermoedelijk ingenomen door Simon Poulsen.

Maarten Martens liep tegen Feyenoord een flinke vleeswond op na een charge van voormalig AZ-speler Gill Swerts en is voorlopig uitgeschakeld.

Verbeek heeft een dergelijke blessure wel eens bij het klussen opgelopen. ''Zelf heb ik dat eens gehad met een stanleymes op mijn bovenbeen. Zijn herstelperiode is onvoorspelbaar, maar ik denk dat hij dit seizoen nog wel in actie kan komen.''

NAC

NAC kan tegen AZ weer beschikken over Matthew Amoah. De aanvaller ontbrak de afgelopen weken door klachten aan zijn lies en heup. De Ghanees is clubtopscorer bij de Brabanders met negen competitietreffers.

Ook Rob Penders keert terug in de ploeg van coaches John Karelse en Gert Aandewiel. De verdediger was vorige week geschorst voor het uitduel met De Graafschap dat NAC met 3-1 won.

Ali Boussaboun, basisspeler tegen de Doetinchemmers, ontbreekt door een enkelblessure. Milano Koenders en Ferne Snoyl hebben last van hetzelfde gewricht en doen eveneens niet mee in Alkmaar. Pim Bouwman laat verstek gaan door een kwetsuur aan de knie.

De zege op de Vijverberg bood nummer elf NAC weer wat perspectief op de ranglijst van de eredivisie. ''Dat was een welkome opsteker. We hoeven nu niet meer naar beneden te kijken en kunnen stiekem zelfs omhoog kijken'', aldus coach Karelse.

Anita

Vurnon Anita heeft donderdag de training van Ajax voortijdig verlaten. De verdediger kreeg last van zijn hamstring. Het is onduidelijk of hij zondag tegen FC Groningen kan voetballen.

Trainer Frank de Boer heeft in de aanloop naar het komende competitieduel in de Arena veel defensieve problemen.

Hij kan zeker geen beroep doen op doelman Maarten Stekelenburg, Toby Alderweireld en Daley Blind. Gregory van der Wiel keert mogelijk wel terug na een blessure aan het bovenbeen.