BARCELONA - De Spaanse voetballiefhebbers gaan mooie weken tegemoet. Grootmachten en rivalen FC Barcelona en Real Madrid treffen elkaar de komende weken naar alle waarschijnlijkheid liefst vier keer.

Barcelona verzekerde zich woensdag zo goed als zeker van een plek in de halve finale van de Champions League door Sjachtar Donetsk in de eerste kwartfinale met 5-1 te verslaan.

Real Madrid nam dinsdag in de eerste confrontatie met Tottenham Hotspur ook direct afstand: 4-0. De returns kunnen beide Spaanse clubs met vertrouwen tegemoet zien.

Volgend weekeinde, op zaterdag 16 april, spelen Real en Barcelona eerst tegen elkaar in de Spaanse competitie. Daarin verdedigen de Catalanen momenteel een voorsprong van acht punten op de Madrilenen.

De wedstrijden in de halve finales van de Champions League zijn op 26 of 27 april en op 3 of 4 mei. Op 20 april treffen Madrid en Barcelona elkaar in de Spaanse bekerfinale.

Enige vrees

Barcelona had vooraf enige vrees voor Sjachtar, dat in de vorige ronde indruk maakte tegen het Italiaanse AS Roma. Ook nu speelde de ploeg uit Oekraïne goed mee en kreeg het ook de nodige kansen. Barcelona liet Sjachtar echter zien veel sterker te zijn dan Roma.

Andres Iniesta speelde een belangrijke rol. De maker van het enige doelpunt in de WK-finale tegen Nederland, opende na ruim een minuut spelen al de score. Tien minuten voor rust stond de spelmaker aan de basis van de fraaie tweede treffer.

Iniesta plaatste de bal in één beweging achter de verdediging van Sjachtar, waar rechterverdediger Dani Alves de bal aan kon nemen en scoren.

Duel beslist

Toen Gerard Piqué in de beginfase van de tweede helft, via een verdediger de voorsprong naar 3-0 vergrootte, was het duel beslist. Iniesta leek bij een vrije trap van Sjachtar met opzet lang voor de bal te blijven staan, zodat hij een gele kaart kreeg. Iniesta mist daardoor de return en kan tegen Real Madrid weer spelen.

Uitgerekend uit die vrije trap maakte Jaroslav Rakitskii een tegendoelpunt. Sjachtar mocht door die tussenstand hoop houden op een toch nog interessante return, maar dat duurde maar even.

Seydou Kaita zorgde vrijwel direct voor de 4-1 en Xavi nam kort voor tijd met een vijfde doelpunt voor Barcelona alle spanning weg.