AMSTERDAM - Mark Cavendish heeft woensdag de 99e editie van de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De renner van HTC-Highroad was in finishplaats Schoten de snelste in de massasprint.

Hij bleef Denis Galimzjanov (tweede) en nummer drie Yauheni Hoetarovitsj ruim voor.

De Nederlander Stefan van Dijk van het kleine Willems-Veranda's finishte knap als vierde. Cavendish won de Scheldeprijs ook al in 2007 en 2008.

Na de start op de Grote Markt van Antwerpen was al snel duidelijk dat de 200 kilometer lange koers op een eindsprint zou uitdraaien.

De sprintersploegen gaven de verschillende vluchters weinig voorsprong.

Boonen

Tom Boonen kon zich niet mengen in het sprintgeweld. De renners van QuickStep waren gedurende de koers bij meerdere valpartijen betrokken.

Boonen zelf ging twee keer onderuit en hield er onder meer een gehavende knie aan over.

Bos

Theo Bos kwam eveneens niet in de buurt van Cavendish. De Raborenner eindigde als achtste, twee plaatsen voor Kenny van Hummel van Skil-Shimano.

Tijdens de sprint kwamen enkele renners hard ten val. Onder anderen titelverdediger Tyler Farrar en de Belg Wouter Weylandt gingen tegen de grond.

“De wedstrijd verliep voor ons niet goed genoeg. We hebben vooraf gezegd dat we voor de overwinning of op zijn minst een podiumplek gingen en dat zat er niet in”, aldus ploegleider Jan Boven op de website van de Raboploeg.

Hectisch

“Natuurlijk kun je daar redenen voor aanvoeren, maar de conclusie is wel dat we ons doel niet gehaald hebben. We wisten dat de finale hectisch en oncontroleerbaar zou zijn en toch zaten we in de finale te ver naar achteren.”

“Op twee kilometer ontsnappen er twee, waardoor het overzicht even kwijt was en we elkaar kwijtraakten. Op één kilometer waren we weer samen, maar dat was te laat om nog echt vooraan te raken."