LONDEN - De Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji zijn zes nieuwe onderdelen rijker. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft woensdag onder meer van het skispringen voor vrouwen een olympische sport gemaakt.

Ook worden er voor het eerst ploegenwedstrijden kunstrijden en rodelen uitgeschreven en debuteert het ski halfpipe voor vrouwen en mannen op de olympische agenda.

De biatleten werken in Sotsji ook een gemixte estafette af.

Het IOC besluit de komende maanden of de komende Winterspelen nog met andere onderdelen worden uitgebreid.

Interessante sporten

''Dit zijn interessante sporten die het bestaande programma uitstekend aanvullen'', aldus IOC-voorzitter Jacques Rogge. ''Het aantal deelnemende vrouwen aan de olympische winterspelen neemt nu enorm toe.''

NOC*NSF reageerde verheugd over de vernieuwing van het olympische programma. ''NOC*NSF is extra enthousiast over het feit dat het daarbij ook gaat om sporten die de jeugd zeer aanspreken, ook in Nederland'', zo staat te lezen op de website van de Nederlandse sportkoepel.

Medaillekansen

De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) ziet vooral kansen voor Nederlandse atleten bij het skispringen voor vrouwen.

''Voor dit programma heeft de NSkiV al enkele jaren een volwaardig opleidingsprogramma met talentvolle atleten. We hopen dat het IOC in juli snowboard slopestyle alsnog aan het programma zal toevoegen'', zegt Roel Boekel, coördinator topsport en talentherkenning van de NSkiV.