BERLIJN - Yuri van Gelder stapte dinsdagavond tevreden de arena van de Max-Schmeling-Halle uit. De podiumtraining, voorafgaand aan de Europese kampioenschappen turnen in Berlijn, was naar tevredenheid verlopen.

''Het is even geleden dat ik in zo'n grote hal turnde. Het is wennen, spannend, apart'', vertelde de ringenspecialist, terug op het hoogste niveau na een turbulente periode.

Van Gelder turnde zijn laatste grote titeltoernooi in mei 2009.

In Milaan werd hij Europees kampioen, een maand later werd hij bij de NK betrapt op het gebruik van cocaïne en volgde een schorsing.

Druk

Na zijn terugkeer ging het bij de WK in Rotterdam weer mis. Van Gelder raakte licht geblesseerd, bleek niet tegen de druk bestand en werd na een later ingetrokken bekentenis opnieuw cocaïne te hebben gebruikt uit de ploeg gezet.

''Geen blessures, geen gekke toestanden, de voorbereiding is nu vlekkeloos'', zei hij dinsdag.

Van Gelder was gewend overdag te turnen, maar komt ditmaal uit in de laatste subdivisie. Ook donderdag, als het erom gaat in de kwalificaties, hangt hij rond kwart voor acht in de ringen. ''Ook dat is even wennen, maar het voelde goed.''

Grote berg

De Brabander zei zich voor de wedstrijd eind februari in Roermond, waar hij zich moest plaatsen voor de EK, meer gespannen te hebben gevoeld. Het was zijn eerste wedstrijd na de affaire in Rotterdam en de verzoening met gymnastiekbond KNGU.

''Dat was een grote berg die ik over moest. Het voelde vandaag al weer vertrouwd, maar ook spannend. Ik ben al weer iets verder. De finale halen is het doel, als het even kan een podiumplaats. Dit toernooi is een belangrijk moment. Ik wil de turner Yuri van Gelder nieuw leven inblazen.''