LEKUNBERRI - Vasili Kirijenka heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. Andreas Klöden greep de leiding in het algemeen klassement.

De Wit-Russische renner van Movistar had na een rit over 163 kilometer van Zumarraga naar Lekunberri twee seconden voorsprong op de naaste achtervolgers.

Van hen won Klöden de sprint om de tweede plaats vóór de Luxemburger Andy Schleck en de Deen Chris Anker Sörensen.

De 35-jarige Klöden nam de leiderstrui over van de Spanjaard Joaquim Rodriguez.

Kirijenka werd vorige week achter Frank Schleck al tweede in het eindklassement van het Criterium International.

Juiste moment

Kirijenka koos dinsdag het juiste moment voor zijn ontsnapping. Hij ging in de aanval na de laatste steile klim van de dag, op 3 kilometer van de eindstreep. In de grote kopgroep die bovenkwam, lette de concurrentie even niet op.

De Wit-Rus slaagde er daardoor in weg te blijven en zijn eerste belangrijke zege te boeken sinds een etappe in de Giro van 2008.

Klöden spande zich het meest in om Kirijenka terug te halen, maar kwam een paar tellen tekort. De eerste plaats in het algemeen klassement was de troostprijs voor de in Zwitserland wonende routinier uit Duitsland, die het evenement in het noorden van Spanje in 2000 al eens won. Hij ziet ook nu kansen met een tijdrit over 24 kilometer als besluit.

Gesink

Robert Gesink kwam net als zijn concurrenten twee seconden na de ritwinnaar over de streep. De Nederlander bezet in het algemeen klassement de negende plaats met een achterstand van zes tellen op Klöden.

Wout Poels (Vacansoleil) verloor meer dan twee minuten. Ploeggenoot Pim Ligthart deed het zelfs iets beter.

Bram Tankink behoudt de trui voor het tussensprintklassement, die hij maandag overhield aan zijn lange vlucht.