ROTTERDAM - Het wereldrecord op de marathon komt voor steeds meer lopers in zicht. De groep atleten die de 42 kilometer en 195 meter in 2 uur en 4 of 5 minuten loopt, groeit de laatste jaren fors.

Het wereldrecord staat op naam van Haile Gebrselassie, die op 28 september 2008 in Berlijn 2.03.59 noteerde.

''Onder goede omstandigheden kan het een stuk sneller'', stelt Mario Kadiks, de directeur van de ABN Amro marathon van Rotterdam, die zondag als eerste van de grote races aan de beurt is voor een aanval op de mondiale toptijd.

''We hebben jongens aan de start die zichzelf willen overtreffen.'' Jos Hermens, jarenlang manager van Gebrselassie, stelt dat het huidige record nog dit jaar sneuvelt.

Geregisseerde race

''Er is bij de huidige atleten minder respect voor het wereldrecord. Tegenwoordig wordt er veel meer dan vroeger in groepen gewerkt, waardoor atleten van elkaar leren en elkaar stimuleren. Als de één uit een groep hard loopt, zegt de rest: 'Dat kan ik ook''', probeert Hermens een verklaring te vinden voor de snelle marathons van de laatste jaren.

In de ogen van Hermens is echter een strak geregisseerde race nodig. ''Haile deed het nog alleen, nu is een wereldrecord zonder 'hazen' niet meer mogelijk.''

Historisch duel

Rotterdam voerde in zowel 2009 als 2010 de jaarranglijsten op de marathon aan. In 2009 vochten Duncan Kibet en James Kwambai er een historisch duel uit tot op de streep. Beiden kwamen uit op de zeldzame tijd van 2.04.27. Alleen Gebrselassie was ooit sneller.

Een jaar later was de winnaar op de Coolsingel opnieuw de snelste van het jaar: Patrick Makau in 2.04.48. Rotterdam koos in die jaren voor een brede groep van getalenteerde en geroutineerde lopers. Die mix stond garant voor een mooie wedstrijd en toptijden. Waar ooit 2.06 met gejuich werd begroet, is dat tegenwoordig eigenlijk doorsnee.

Een loper met mogelijkheden kan in de Maasstad iets moois neerzetten voor zijn toekomst. Kadiks probeert met de hazen en toplopers dan ook een 'wij-gevoel' te creëren. De toppers moeten het idee krijgen dat ze door samenwerking een stuk verder kunnen komen.

''De stap naar het wereldrecord wordt steeds kleiner. Vincent Kipruto kreeg vorig jaar problemen, moest een zool uit zijn schoen halen. Hij eindigde hier toch als derde in 2.05.13. Zonder die toestand was hij ook in de 2.04 gedoken.''

Hij wil maar zeggen dat zijn toplopers de laatste jaren ondanks wat pech al aardig in de buurt van Gebrselassie kwamen.

Magnificent 7

Kipruto is zondag op papier de snelste man in het startveld van Rotterdam. Hij maakt deel uit van de 'magnificent 7', zoals Kadiks zijn zeven toplopers noemt. De directeur kan echter geen wereldrecord 'bestellen'.

Daarvoor moet op één dag alles kloppen. Het weer, de hazen, de deelnemers en het parcours. Rotterdam heeft in de loop der jaren bewezen snel te zijn.

''Het wereldrecord is slechts een kwestie van tijd'', kijkt Kadiks vooruit naar zondag. ''Onze ambitie is het parcoursrecord aanvallen en dan kom je automatisch in de buurt van het wereldrecord.''