DEN HAAG - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat Ajax zo snel mogelijk een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegt om duidelijkheid te geven over de bestuurlijke situatie bij de beursgenoteerde club.

Volgens de vereniging heerst er onrust en onzekerheid onder beleggers nu het voltallige bestuur en de raad van commissarissen hun posities ter beschikking hebben gesteld.

In een brief aan de Amsterdamse club stelde de VEB maandag dat Ajax zijn aandeelhouders opheldering moet geven over de huidige situatie, de vacante posities in het bestuur en de raad van commissarissen en de toekomst van Ajax.

Dit kan niet wachten totdat er nieuwe commissarissen zijn gevonden, aldus de belangenvereniging.

Achterstand

Volgens de VEB beschikken minderheidsaandeelhouders over veel minder informatie dan de Vereniging AFC Ajax, die 73 procent van de aandelen van de club bezit.

De ledenraad van de vereniging heeft in de afgelopen weken meerdere keren overlegd met het bestuur en de directie van Ajax. Die achterstand moet zo snel mogelijk ongedaan worden gemaakt, vindt de VEB.

De beleggersvereniging vraagt zich ook af of Ajax wel genoeg heeft gedaan om koersgevoelige informatie geheim te houden. Volgens de VEB kan het grillige koersverloop van het aandeel Ajax erop wijzen dat de vertrouwelijkheid niet voldoende is gewaarborgd.

Dieptepunt

De koers van het aandeel Ajax schommelde afgelopen week tussen een dieptepunt van 6,47 euro (maandag) en een piek van 7,22 euro (donderdag).

Maandagmiddag rond drie uur was het aandeel 7 euro waard, dat was 1,5 procent meer dan de slotkoers op vrijdag. Er waren op dat moment al bijna zesduizend stukken verhandeld, terwijl er op een gemiddelde beursdag nog geen duizend aandelen Ajax van eigenaar wisselen.

Verklaring

Ajax reageerde maandagavond afwijzend. De club liet weten begrip te hebben voor de zorgen die de VEB kenbaar heeft gemaakt.

''De club is er evenwel van overtuigd iedereen tijdig en op een correcte manier te hebben geïnformeerd, onder andere door middel van een persbericht en een uitgebreide persconferentie op woensdag 30 maart 2011'', schrijft Ajax in een verklaring.

''Wel zal Ajax een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders bijeenroepen zodra er ontwikkelingen zijn die daartoe aanleiding geven.''